Bunele maniere ale copilului

De cand sunt mici, copii trebuie invatati ca exista anumite reguli de buna purtare pe care trebuie sa le respecte in diferite momente sau locuri. Spre exemplu, atunci cand stam la masa, trebuie sa stam frumos, fara coate pe masa sau picioare suspendate de scaune sau de picioarele de la masa.
Voi face o lista cu cele mai importante reguli de buna purtare pe care un copil trebuie sa le aiba in considerare atunci cand iese in public sau cand este la o masa importanta.
1.Nu este frumos sa vorbesti cu gura plina sau sa plescai atunci cand esti la masa!
2.Nu pune coatele pe masa cand mananci!
3.Cand cineva trece pe langa tine cu platourile cu mancare, asteapta sa le puna pe masa. Nu te intinde dupa ele!
3.Fii politicos atunci cand vorbesti , adreseaza-te cu “te rog”, spune mereu ceva frumos atunci cand te intalnesti cu cineva, cum ar fi “buna” sau “imi pare bine sa te vad”.
4.Spala-te pe maini inainte sa te asezi la masa.
5.Cand vrei sa mergi in vizita la cineva, suna inainte de a te duce, pentru a te asigura ca nu deranjezi sau ca nu intrerupi ceva important.
5.Incearca sa ajungi mereu la timp si la ora stabilita atunci cand te intalnesti cu cineva.
6.Respecta-ti promisiunile si incearca sa te tii mereu de cuvant.
7.Cand mergi la cineva in vizita, nu te servi cu mancare si bautura pana nu te invita gazda sa faci acest lucru.
8.Spune intotdeauna “Sarut mana pentru masa” cand termini de mancat. Este un semn de multumire si respect fata de persoana care a pregatit masa.
9.Cand termini de mancat, ridica-te de la masa si du-ti singur farfuria la bucatarie sau cel putin contribuie si tu la strangerea veselei.
10.Nu te ridica de la masa daca ceilalti nu au terminat inca de mancat. Asteapta sa termine toata lumea si abia dupa aceea te poti ridica si pleca in camera ta.
Este foarte important sa-l inveti pe copil aceste lucruri, care desi par minore sunt foarte importante pentru educatia copilului si pentru felul in care acesta se va forma si va actiona pe viitor.
Fiecare parinte stie ce este mai bine pentru copilul lui, asa ca aceste lucruri sunt doar o parte din ce ai putea sa il inveti pe cel mic, in functie de ce-ti doresti sa respecte si sa implineasca inainte de toate.

Citeste si:  Centrul Regional Sud-Est European de Transfuzie Sanguina, inaugurat la Oradea

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.