fbpx

Care sunt beneficiile ceaiului

Beneficiile ceaiului

Ceaiul la origini este o bautura obtinuta prin infuzarea frunzelor unei plante vesnic-verzi din familia Camelia. Sunt patru mari tipuri de ceai – alb, verde, negru si oolong, care provin, in mod interesant, din frunzele proaspete ale aceleiasi plante: Camellia sinensis.

Iar daca planta de provenienta este aceeasi, ceea ce da savoarea unica si proprietatile benefice ale fiecarui tip de ceai este maniera in care frunzele sunt culese, tratate si procesate. Astfel, maiestria cultivatorilor este cea care face diferenta si da nastere diferitelor sortimente.

Ceai alb

Ceaiul alb

Putem spune ca ceaiul alb este cel mai aproape de starea sa naturala, fiind supus unui scurt ciclu de procesare. Frunzele de Camellia sinensis culese si sortate, sunt apoi supuse numai tratarii cu abur si uscarii, ceea ce face ca principiile active sa ramana intacte. Rezultatul este un ceai cu o aroma dulceaga, fina, care nu lasa acel gust „ierbos” dupa consumare.

Care sunt principalele beneficii pentru sanatate ale ceaiului alb?

Multi pot argumenta ca gratie procesului scurt de tratare a ceaiului alb, acesta are cele mai multe beneficii pentru sanatate, deoarece este consumat intr-o stare aproape naturala, ceea ce semnifica un continut foarte ridicat de polifenoli, comparativ cu celelalte ceaiuri. Polifenolii sunt cunoscuti antioxidanti, responsabili pentru combaterea celulelor de tip-canceros.
Mai mult decat atat, unele studii au concluzionat ca ceail alb este deosebit de util in combaterea virusurilor si infectiilor periculoase.
Ceaiul alb este indicat si in reducerea nivelului colesterolului, ajutand la protejarea inimii si intregului sistem circulator.
De asemenea, studiile au aratat ca cei care consuma cu regularitate ceai alb au oase mai puternice decat cei care nu consuma acest sortiment. Astfel, s-a concluzionat ca ceaiul alb poate aduce beneficii celor care sufera de artrita si osteoporoza.
Continutul bogat de fluor al ceaiului alb, ne ajuta sa prevenim si sa combatem placa bacteriana, principala responsabila pentru deterioarea dintilor.
Ceaiul alb ajuta si la mentinerea frumusetii si stralucirii naturale a pielii. Acesta combate radicalii liberi produsi de expunerea prelungita la soare, stres si dieta neechilibrata.

Citeste si:  De ce suntem contra pastilelor de slabit?

Cum se prepara ceaiul alb?

Se recomanda ca ceaiul alb sa nu fie infuzat la o temperatura mai mare de 85 grade Celsius.
Timpul optim de infuzare poate varia intre 4 si 15 minute in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma ceaiului.

 

Ceai verde

Ceaiul verde

Ceaiul verde este folosit in China de mai bine de 4.000 de ani, fiind binecunoscut pentru proprietatile sale benefice. Singurul inconvenient al acestuia fiind continutul de cofeina care poate produce, la unele persoane, insomnii. Cofeina este rezultatul proceselor la care acesta este supus. Spre deosebire de ceaiul alb, dupa sortare, frunzele de ceai verde pot fi uneori supuse oxidarii (vestejirii), urmand ca apoi sa fie tratate la cald (prajite) in doua etape si uscate.

Care sunt principalele beneficii pentru sanatate ale ceaiului verde?

Beneficiile ceaiului verde au suscitat pentru multa vreme interesul cercetatorilor, un studiu epidemiologic, realizat in 1994, aratand, spre exemplu, ca ceaiul verde reduce riscul de cancer de esofag la populatia chineza cu aproape 60%.
In cadrul aceleiasi cercetari, a fost demonstrat efectul benefic al ceaiului verde asupra colesterolului, acesta avand proprietatea de a reduce nivelul colesterolului total, precum si de a echilibra raportul intre HDL-colesterol (colesterol bun) si LDL-colesterol (colesterol rau).
Polifenolul catechina impreuna cu principiile amare din ceaiul verde lupta eficient importiva bacteriilor care cauzeaza toxinfectiile alimentare.
De asemenea, ceaiul verde suprima placa bacteriana si elimina bacteriile care dau respiratia urat mirositoare. La fel ca si ceaiul alb, contine fluor, ceea ce il recomanda pentru sanatatea danturii.
Ceaiul verde ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale, deoarece catechina suprima productia de angiosteina II, responsabila pentru hipertensiune.
In combinatie cu polizaharidele, catechina este deosebit de eficienta in scaderea nivelului glicemiei.
Gratie continutului bogat de vitamina E – un puternic antioxidant, ceaiul verde poate fi considerat „secretul tineretii”, incetinind procesul de imbatranire.

Citeste si:  Fii propriul profesor al copilului tau

Cum se prepara ceaiul  verde?

Se recomanda ca ceaiul verde sa fie infuzat in apa la o temperatura care sa nu depaseasca 71 grade Celsius.
Pentru a-si pastra proprietatile, ceaiul verde se infuzeaza numai timp de 1-2 minute.

Ceaiul negru

Ceaiul negru

Spre deosebire de ceaiul verde, ale carui frunze sunt doar ocazional supuse procesului de oxidare, frunzele ceaiului negru isi incep drumul catre cestile consumatorilor astfel. Apoi acestea sunt intinse pe planse speciale si vanturate, pentru a fi pregatite pentru procesul de fermentare si, apoi, prajire.

Care sunt principalele beneficii pentru sanatate ale ceaiului negru?

Si ceaiul negru s-a bucurat de atentia oamenilor de stiinta, unul dintre studii demonstrand ca ceaiul negru, consumat cu regularitate, reduce riscul de atac vascular-cerebral, gratie continutului ridicat de flavonoide – fitonutrienti cu efect antioxidant.
Unele studii au demontrat ca ceaiul negru poate ajuta la combaterea virusurilor cu localizare bucala, cum este herpesul, precum si la prevenirea diareei, pneumoniei, cistitei si infectiilor pielii.
Ca si ceaiul verde, ceaiul negru are proprietati de reglare a echilibrului dintre HDL-colesterol si LDL-colesterol, prevenind din aceasta perspectiva afectiunile cardiovasculare.
Ceaiul negru poate contribui la contracararea anomaliilor functionale ale vaselor sanguine.
Un alt studiu, realizat in Arabia Saudita, unde ceaiul negru este preferat celui verde, a aratat ca in urma consumului regulat, subiectii prezentau un risc de boli coronariene cu 50% mai scazut decat alte populatii.
Compusul antioxidant din ceaiul negru, denumit TF-2, ajuta la distrugerea celulelor canceroase, precum si la eliminarea inflamatiilor si astfel, la prevenirea bolilor inflamatorii.
De asemenea, unii cercetatori sunt de parere ca ceaiul negru actioneaza ca stimulent al metabolismului, ajutand la arderea grasimilor nedorite intr-un ritm mai accelerat.

Cum se prepara ceaiul negru?

Pentru a-si pastra savoare si proprietatile benefice, ceaiul negru se recomanda a fi infuzat la o temperatura de 95 grade Celsius.
Timpul optim de preparare variaza intre 3 si 5 minute, in functie de cat de „tare” doriti sa fie ceaiul.

Citeste si:  Cercetatorii afirma: Chimicalele ne predispun la obezitate!

Ceaiul oolong

Ceaiul oolong

Ceaiul oolong, mai putin cunoscut la noi, impartasesc un parcurs de procesare similar ceaiului negru, cu mici diferente. Frunzele de ceai sunt oxidate (vestejite), apoi intinse pe o plasa si vanturare pentru ca marginile sa fie strivite si compusii activi eliberati. Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul oolong este supus unui scurt proces de fermentare, apoi frunzele sunt tratate la cald (prajite) sau uscate.

Care sunt principalele beneficii pentru sanatate ale ceaiului oolong?

Desi nu la fel de prezent in atentia oamenilor de stiinta precum ceaiul verde si cel negru, si ceaiul oolong se mandreste cu beneficii reale pentru sanatatea organismului. Ca si celelalte ceaiuri, ceaiul oolong are un continut bogat de catechine, tearubigina si teaflavine.
Ceaiul oolong lupta impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru aparitia semnelor de imbatranire a pielii: riduri, pete, precum si impotriva anumitor afectiuni dermatologice, precum eczemele si iritatiile de cauza alergica. Din acest punct de vedere, unele studii claseaza ca eficacitate ceaiul oolong inaintea celui negru.
Ceaiul oolong ajuta in curele de slabire, promovand scaderea in greutate, prin accelerarea metabolismului, arderea grasimilor si blocarea absorbtiei de grasimi provenite din alimentatie.
Tot in cadrul unui studii au fost demonstrate proprietatile ceaiului oolong de a reduce concentratia de trigliceride din sange, iar consumat regulat, scade colesterolul rau (LDL).
Unele studii au demonstrat efectul benefic al ceaiului oolong la pacientii cu diabet, reducand nivelul de glucoza si fructozamina cu 30%, si respectiv 20%, dupa ce fusese consumat regulat timp de 30 de zile.
Un alt beneficiu al ceaiului oolong este reducerea hipertensiunii arteriale, precum si prevenirea placii bacteriene si a deteriorarii danturii.

Cum se prepara ceaiul oolong?

Ceaiul oolong se infuzeaza in apa la o temperatura de 95 grade Celsius.
Timpul optim de infuzare poate varia intre 1 si 9 minute, in functie de intensitatea dorita a aromei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.