fbpx

Cataracta

Cataracta inseamna opacifierea cristalinului natural. Situat in spatele irisului, cristalinul functioneaza exact ca lentila unei camere de luat vederi- focalizeaza imaginile luminoase pe retina, de unde acestea sunt trimise mai departe, la creier. Cristalinul uman poate deveni atat de opac, incat sa retina lumina si sa impiedice imaginile sa ajunga la retina. Si atunci imaginile devin neclare, incetosate, culorile vii devin sterse, verderea din timpul noptii este mai dificila. Practic, vezi viata ca printr-o pelicula veche si prafuita.
Cataracta este asociata, in general, cu varsta inaintata. Pe de alta parte, ea poate sa apara la orice varsta, din cauza unor leziuni oculare, a unor boli sau medicamente ce provoaca opacifierea cristalinului. Din pacate, acest proces de degenerare nu poate fi prevenit. Dar cum poate fi tratata cataracta? In ultima vreme s-au obtinut progrese imense in acest domeniu. Cea mai buna metoda este operatia prin care se indeparteaza cristalinul imbatranit, opacifiat si este inlocuit cu unul nou, artificial. Operatia dureaza cateva ore si se face sub anestezie locala, in ambulator.
Printr-o incizie foarte mica, practicata in ochi, chirurgul introduce un instrument de marimea unui varf de creion care rupe in bucati cristalinul opacifiat si le extrage una cate una. Apoi este introdusa, prin aceeasi incizie, lentila artificiala si este fixata pe pozitie, in locul cristalinului natural. Pana de curand, singura „solutie” era lentila monofocala, care reda doar vedere ala distanta si „impune” si folosirea ochelarilor.
Vestea buna este ca tehnologia lentilelor intraoculare face mari progrese.

Citeste si:  Beneficiile pantofilor cu toc
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.