Ce faci cand iti simti gura uscata

Se intampla de multe ori sa ne trezim in toiul noptii sau dimineata, cand plecam la serviciu cu senzatia aceea de gura uscata si nu stim de ce s-a intamplat acest lucru si ce putem face pentru a evita sa se mai intample si pe viitor.
Cand nivelul de saliva scade, creste riscul de degradare a dintilor, iar predispozitia catre afectiunile de la nivelul tesutului bucal este, de asemenea, in crestere.
Aceasta senzatie de gura uscata este numita in termini medicali xerostomie. Aceasta xerostomie poate aparea din diverse motive: din cauza unui medicament, ca si reactie secundara. Antihistaminele, tranchilizantele si antidepresivele sunt cele care dau de cele mai multe ori aceste senzatii.
Diabetul, anemia,oreionul, infectiile virale, hipertensiunea si HIV-ul sunt alte boli asociate cu senzatia de gura uscata.
Complicatiile care implica deshidratarea, cum ar fi febra, transpiratia excesiva, enterocolita, pierderea de sange duc la senzatia de gura uscata si gura amara.
Un alt efect secundar pentru xerostomie il reprezinta terapia prin radiatii pentru tratarea cancerului din zona cefei si a capului.
Pe langa senzatia de gura uscata, pot aparea si alte senzatii, cum ar fi setea excesiv, limba rosie, buze uscate si crapate, dificultate la inghitit sau gust scazut.
Pentru a diminua simptomele, incearca sa bei apa in mod regulat pentru a mentine nivelul de umiditate din gura.Tine o sticla aproape de pat si pe timpul noptii si bea de cate ori simti ca ti-e sete, chiar daca ti-e lene sa te ridici.
Mesteca guma, fara zahar, preferabil, si foloseste o apa de gura care nu contine alcool. Foloseste un balsam de buze pentru a diminua senzatia de buze uscate.
Cand esti acasa, foloseste o crema hidratanta cu care sa te dai pe fata si da-ti intr-un strat mai gros si pe buze, cu conditia sa nu dai cu limba peste ele sau cu mana.
Tratamentul xerostomiei presupune ameliorarea simptomelor, prevenirea cariilor si cresterea nivelului salivei.
De asemenea, mergi la medicul la familie, pentru a urma un tratament specializat cu substante pe baza de fluor.

Citeste si:  Depresia

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.