Ce faci cu un copil rusinos

Cand sunt mici, copii au de foarte multe ori tendinta de a se rusina, de a se intimida si panica atunci cand trebuie sa faca fata unei situatii.
Aceste lucruri sunt normale, avand in vedere ca nu toti micutii sunt curajosi si “tupeisti” de mici. Ca parinti, rolul vostru este acela de a-l ajuta pe cel mic sa faca ceea ce isi doreste, sa prinda curaj si sa-si infranga rusinea.
Cei mici sunt rusinosi, din diverse motive. Unii dintre ei, devin rusinosi atunci cand stiu ca se vorbeste de ei, ca sunt laudati sau din contra, criticati de parinti.
Faptul ca se rusineaza si devin timizi atunci cand se vorbeste despre ei se datoreaza in mare parte din cauza varstei, dar si datorita parintilor si felului in care l-au obisnuit de mic.
Daca a fost inca din primele zile de viata inconjurat de multa lume, daca a fost mereu in centrul atentiei si a fost bagat in seama, cand va creste mare va fi mult mai vorbaret, mai sociabil si mai deschis la provocari.
Daca totusi, copilul tau nu este asa, nu trebuie sa te panichezi sau sa-ti imaginezi ca va ramane asa toata viata. Este un comportament normal, mai ales pentru un copil. Trebuie sa recunoastem, ca de multe ori, si noi, cei mari, avem momente de timiditate.
Nu trebuie sa-ti obligi niciodata copilul sa faca ceva ce nu-si doreste, sa vorbeasca despre ceva de care nu vrea sau ii este greu sau si mai rau, sa-l obligi sa suporte prezenta cuiva, desi lui nu-i face placere.
Nu-i “baga pe gat” lucruri, oameni si comportamente care nu-i apartin. Cand va simti nevoia sa faca ceva sau sa vorbeasca despre un lucru anume, fii sigura ca o va face.
Acest comportament de copil timid este manifestat in mare parte in afara spatiului intim, adica in public, la gradinita sau scoala, la petreceri sau atunci cand sunteti in vizite la rude.
Vei observa ca atunci cand este acasa la el, incojurat de lucrurile care le cunoaste si ii apartin, nu va avea retineri si nu se va rusina de nimeni, nici macar de o prezenta necunoscuta. Pentru ca este “pe teritoriul lui” va avea curajul sa faca tot ce vrea, cum vrea si cand vrea.

Citeste si:  Cele mai frecvente 5 boli de piele

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.