fbpx

Ce faci daca nu-i place la scoala

A inceput scoala si odata cu ea si chinul. Micutului tau nu ii place la scoala. Ba mai mult decat atat, o considera un stres inutil.
Reincepe maratonul programelor scolare. Mamele abia asteapta sa se laude cu roadele „micilor genii”. Pe de alta parte, profesorii preseaza elevii sa obtina rezultate cat mai bune, cu pretul noptilor nedormite sau al materiei invatate pe de rost. Toate acestea fac ca tanarul invatacel sa devina stresat si sa incerce, cu orice pret, sa evite esecul scolar.
Aceasta stare de incordare este foarte frecventa printre copii. Abia intrati la gradinita, li se dau calificative pentru cat de repede invata o poezie sau cat de frumos o recita. Pentru o bulina rosie, prinsa in piept, micutii invata cateva zile, pe rupte.
Pentru a avea rezultate bune, trebuie sa stie pentru ce munceste cu adevarat. Aici intervine responsabilitatea ta, ca parinte. Inca de mic, el trebuie sa priceapa ca va fi admirat daca va avea bulina rosie in piept, ca parintii vor fi mandri de el daca primeste note bune la scoala, ca amicii il vor respecta daca iti trece examenele cu succes. Este normal sa fii preocupata de viitorul copilului tau. Dar nu trebuie sa te ingrijorezi daca piticul, de sapte sau de zece ani, nu este inca, foarte preocupat de lectura sau de matematica. Asta nu inseamna ca nu va fi un om de succes. Important este ca el sa stie ca il vei iubi indiferent de notele obtinute la scoala, pentru ca este al tau.
Parintii sunt cei care trebuie sa stie ca un copil invata totul in mod natural si in ritm propriu. Important este sa o faca din placere. Tu poti sa ii trezesti interesul pentru anumite materii, asociindu-le cu jocuri. Cursurile de istorie il pot ajuta sa inteleaga astfel o vizita la muzeu. A invata poate fi o placere, daca stii cum sa imbini partea teoretica din manuale cu practica din viata de zi cu zi. Trimite-ti copilul la cumparaturi. O activitate ca aceasta l-ar responsabiliza, i-ar da incredere in sine si l-ar obliga sa isi foloseasca cunostiintele e matematica.
Esecul este normal si constructiv in acelasi timp. Daca ii explici scolarului ca o nota proasta nu este, neaparat, o tragedie si ca el poate realiza mai mult, daca vrea, il vei stimula sa devina sarguincios. Si, astfel, va privi infrangerile cu alti ochi. Daca, din contra, il presezi sa fie mereu cel mai bun, el va deveni neingaduitor fata de esec. Cei care sunt instruiti doar pentru a castiga, ajung sa faca din asta un scop in sine, devenind adolescenti obositi si cu moralul fragil. Pentru liceeni, ritmul de munca se intensifica. Ei pot face fata mai bine acestei situatii noi, daca nu a fost impins brutal, spre victorie, in copilarie.
Iata 4 reguli de baza:
– Nu il stresa! Obsesia parintilor nu trebuie sa fie angoasa copiilor.
– Intalneste-te cu profesorii lui si discutati despre problemele aparute in timp.
– Impartaseste cu el experienta ta de viata.
– Orienteaza-l catre materiile la care invata cu placere.

Citeste si:  Faimosul supermodel Gisele Bündchen isi intretine silueta cu… cheeseburgeri!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.