Ce fel de mama esti

Fiecare femeie si mai ales fiecare mamica, are un anume tip de comportament atunci cand vine vorba de puiutul ei. Sunt mame care sunt prea dure, deoarece incearca sa faca din copil numai ce vrea ea si cum considera ea ca e bine; mame care din contra, ii cocolosesc pe copii, de dragul de a le oferi totul, fara eforturi din partea lor, sau mame “perfecte” care stiu cum sa echilibreze balanta, si isi ajuta copii sa creasca mari si constiinciosi.
Haideti sa aflam impreuna la ce tip de mama te incadrezi si cum poti schimba situatia, daca nu esti multumita de rezultatele muncii tale:
Mama severa, care de cate ori greseste, il pedepsesti aspru si apoi il supraveghezi mult timp ca sa te asiguri ca nu va repeta greseala. Mai bine incearca sa vorbesti cu el, sa-i explici ce astepti de la el, pe un ton calm si aratandu-i cum sa procedeze pentru a fi bine. In modul acesta, copilul nu se va simti coplesit de cicaleli si vinovatie, iar tu nu te vei mai enerva din orice. Daca ii impui sa faca ceva, fara sa-i explici de ce, ii sufoci dezvoltarea personalitatii, iar daca mai si tipi la el sau esti violenta, nu faci decat sa-i dai un exemplu rau, pe care poate il va urma si el, cand va avea o familie. Daca ii reprosezi mereu ca nu face nimic bine si ca esti nemultumita, acel copil va deveni retras si se va inchide in sine. Nu cred ca iti doresti una ca asta pentru copilul tau si pentru viitorul lui.
Mama care este ca o “closca” pentru copilul ei, din prea multa dragoste, vrea sa-i ofere pe tava totul odraslei ei. Din dorinta de a nu-l supune efortului, risti sa dezvolti un copil, care nu se poate descurca singur in societate si care va sta mereu dupa fusta mamei. Intelege ca un copil trebuie sa-si formeze singur personalitatea, sa aiba dorinte si opinii proprii, pe care tu sa le asculti si sa le dai viata daca sunt bune pentru el. Numai in felul acesta va capata incredere in fortele proprii si va putea sa depaseasca obstacolele din viata.
Ultima si cea mai buna categorie de mamici, este cea in care stii cum sa te porti cu copilul, cand sa-l lasi sa decida singur si sa-l sustii cand face alegeri potrivite. Scopul tau in viata este sa-l vezi pe el fericir si implinit, iar pentru asta nu consideri ca alintarea sau severitatea excesiva ajuta. Il certi atunci cand trebuie, dar il si lauzi cand este cazul. Nu-l rasfeti in mod sufocant, ii respecti dorintele si incerci sa-l inspiri incredere si siguranta de cate ori este intr-o dilema. Daca adopti atitudinea asta, te poti considera o mama fericita, o mama model, ca va forma pentru viata un adevarat invingator.

Citeste si:  Spanacul nu e campion la fier

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.