fbpx

Ce fel de parinte esti

Aparitia in familie a unui nou membru, a unui copil poate schimba radical comportamente, ratiuni si idei pe care unul din parinti le poate avea pana in acel moment al vietii lui. De cele mai multe ori, un copil aduce cu sine schimbari in plan mental si organizational: parintele simte nevoia sa faca lucruri care sa-l ajute pe copil, sa-l menajeze, ba chiar mai mult adopta noi idei si conceptii pentru binele copilului.
Acest lucru este demn de laudat, pentru ca orice parinte ii vrea binele copilului sau, insa trebuie sa avem grija cum ne manifestam acest “bine” fara a-l limita si fara a-l priva de anumite bucurii.
Tu ce fel de parinte esti? Te-ai gandit veodata la acest lucru?
Daca esti unul din acei parinti care incearca sa-si protejeze copilul, limitandu-i libertatea si nevoia de exprimare, gresesti foarte mult. Un copil are nevoie de un mediu social, bine organizat pentru a se putea dezvolta corect. Daca ii interzici sa mearga la joaca cu alti copii sau sa se joace pe calculator, nu il protejezi. Nu il faci decat se simte diferit, marginalizat si neglijat. Acorda-i copilului toate resursele de care are nevoie, pentru a-si putea dezvolta personalitatea, chiar daca asta presupune sa-l lasi sa stea la calculator, sa iasa afara sau sa se uite la filme. Atata timp cat face asta, in mod constant, controlat, copilul nu va avea de suferit in niciun fel.
Pe de alta parte, daca esti genul de parinte care il lasi pe cel mic sa faca tot ce-l taie capul, pentru ca e copil si are nevoie de libertate de cunoastere, iarasi… e un comportament gresit. Exista o bariera a lucrurilor permise, pe care cel mic trebuie sa o inteleaga si sa o respecte daca vrea sa aiba acces la anumite “bucurii”.
Faptul cat ii faci toate dorintele si ca nu-i refuzi nimic denota o lipsa de implicare si gestionare a lucrurilor bune si rele din educatia copilului tau. In felul acesta, copilul va deveni egoist, nu-si va cunoaste adevarata valoare si nici nu va aprecia eforturile voastre, ca parinti, considerand ca totul i se cuvine de drept.
Deci… tu ce fel de parinte esti?

Citeste si:  Aromoterapia - o solutie pentru combaterea sforaitului
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.