fbpx

Ce sa nu ii spui niciodata unui adolescent

adolescenta

Adolescenta este o perioada de schimbari radicale atat din punct de vedere biologic, cat si social si psihologic si este o provocare pentru cei mai multi parinti. Unii dintre ei, se trezesc ca copilul docil si ascultator s-a schimbat „peste noapte” intr-un razvratit. Insa, lucrurile, nu sunt chiar asa cum le vedem noi ca parinti si de cele mai multe ori, desi pare „incredibil” rabdarea si intelegerea fata de copilul adolescent trebuie sa vina din partea noastra, pentru ca intrarea „intr-un conflict” cu un adolescent nu ajuta nici copilul, nici parintele.

Nu prea des auzim vorbindu-se despre ceea ce NU ar trebui sa le spunem tinerilor adolescenti, despre maniera in care ar trebui sa comunicam sau sa ne comportam cu ei. Si totusi, desi nu se vorbeste foarte mult,  sunt „cateva chei” care pot actiona benefic in ceea ce priveste comportamentul adolescentului iar azi, vom vorbi despre expresiile care nu trebuiesc folosite:

Citeste si:  Televizorul: prieten sau dusman al copilului?

„Nu-i nimic, dar data viitoare sa nu mai procedezi asa.” Adolescentii au nevoie de indrumarea dvs., de reguli, acum mai mult decat in oricare alta perioada de viata. Stabiliti impreuna cu acestia regulile si consecintele incalcarile acestora si fiti consecventi!

„Arati groaznic!” sau „Tu nu vezi cum arati?!”. Chiar daca stilul vestimentar al copilului nu este pe placul dvs., o modalitatea mai potrivita de a ii transmite acest lucru este prin intermediul sfaturilor exprimate intr-o maniera pozitiva – „Nu crezi ca bluza aceasta te-ar pune mai bine in valoare?”. Nu uitati ca hainele pe care adolescentii aleg sa le poarte sunt o maniera de comunicare, de exprimare si, de multe ori, pot demonstra apartenenta la grup.

„Prietenii tai sunt niste…!” Nu ii judecati prietenii. In anumite momente ale adolescentei, parerea grupului de prietenii poate cantari mai mult decat cea a parintilor. Desi vi se poate parea nedrept, trebuie sa acceptati acest lucru: in viata copilului dvs. apar si alte persoane semnificative! In cazul in care considerati ca un prieten de-al copilului il/o poate influenta negativ vorbiti cu fiul/fiica dvs. si oferiti-i argumente cu care sa poata rezona. Alegerea continuarii sau ruperii unei prietenii ramane insa doar decizia lui/ei.

Citeste si:  Meditatie in miscare cu Tai Chi

„Exagerezi, ca de obicei!” Adolescenta este o perioada de permanenta schimbare si de adaptare. Nu minimalizati probleme cu care se confrunta un adolescent. Fie ca este vorba despre o problema estetica sau despre o dezamagire in dragoste. Incercati sa il sustineti si sa il ajutati sa le depaseasca cat mai usor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.