fbpx

Ceaiul negru, un element cheie in combaterea stresului cotidian

Echipa de cercetatori de la University College din Londra a demonstrat ca ceaiul negru ajuta la diminuarea nivelului de cortizol, hormon al stresului, din sânge. La studiu, coordonat de profesorul Andrew Steptoe, au participat 75 de barbati tineri care obisnuiau sa bea ceai în mod regulat. Acestia au fost împartiti în doua grupuri si au fost monitorizati timp de sase saptamâni. Voluntarii au renuntat la consumul de ceai, cafea si bauturi cu cofeina. Barbatii din primul grup au consumat o bautura cu aroma fructata care continea toate ingredientele active ale ceaiului negru. Voluntarii din al doilea grup au consumat un placebo, cu gust identic primei bauturi dar din care se eliminasera toate componentele active ale ceaiului negru. La ambele bauturi s-au mascat mirosul si gustul specifice ceaiului negru, pentru a elimina factorii care ar fi putut sa produca anumite confuzii voluntarilor, precum efectul "reconfortant" dat de consumul unei cesti de ceai. Toti voluntarii au fost supusi unor situatii stresante, în timp ce le-au fost monitorizate nivelul de cortizol, tensiunea arteriala si trombocitele si s-a luat în considerare si autoevaluarea nivelului de stres. La 50 de minute de la supunerea la o situatie stresanta, nivelul de cortizol a scazut cu 47% în cazul voluntarilor care au consumat bautura cu ceai negru fata de 27% în cazul voluntarilor care au consumat un placebo. Primul grup a manifestat si un nivel mai mare de relaxare în perioada de recuperare de dupa situatia stresanta. Steptoe a indicat ca înca nu este clar care sunt componentele din ceai care ajuta la combaterea stresului. Ceaiul negru este o bautura complexa ce contine ingrediente precum catechine, polifenoli, flavonoizi si aminoacizi, care influenteaza neurotransmitatorii din creier. Persoanele care beau ceai negru pot scapa de stres mai rapid decât cele care beau un înlocuitor al acestei bauturi.
Echipa de cercetatori de la University College din Londra a demonstrat ca ceaiul negru ajuta la diminuarea nivelului de cortizol, hormon al stresului, din sânge. La studiu, coordonat de profesorul Andrew Steptoe, au participat 75 de barbati tineri care obisnuiau sa bea ceai în mod regulat. Acestia au fost împartiti în doua grupuri si au fost monitorizati timp de sase saptamâni. Voluntarii au renuntat la consumul de ceai, cafea si bauturi cu cofeina. Barbatii din primul grup au consumat o bautura cu aroma fructata care continea toate ingredientele active ale ceaiului negru. Voluntarii din al doilea grup au consumat un placebo, cu gust identic primei bauturi dar din care se eliminasera toate componentele active ale ceaiului negru. La ambele bauturi s-au mascat mirosul si gustul specifice ceaiului negru, pentru a elimina factorii care ar fi putut sa produca anumite confuzii voluntarilor, precum efectul "reconfortant" dat de consumul unei cesti de ceai. Toti voluntarii au fost supusi unor situatii stresante, în timp ce le-au fost monitorizate nivelul de cortizol, tensiunea arteriala si trombocitele si s-a luat în considerare si autoevaluarea nivelului de stres. La 50 de minute de la supunerea la o situatie stresanta, nivelul de cortizol a scazut cu 47% în cazul voluntarilor care au consumat bautura cu ceai negru fata de 27% în cazul voluntarilor care au consumat un placebo. Primul grup a manifestat si un nivel mai mare de relaxare în perioada de recuperare de dupa situatia stresanta. Steptoe a indicat ca înca nu este clar care sunt componentele din ceai care ajuta la combaterea stresului. Ceaiul negru este o bautura complexa ce contine ingrediente precum catechine, polifenoli, flavonoizi si aminoacizi, care influenteaza neurotransmitatorii din creier. Persoanele care beau ceai negru pot scapa de stres mai rapid decât cele care beau un înlocuitor al acestei bauturi.

Citeste si:  Naomi Campbell: "Nu tin dieta. Uneori mai beau si fumez. Muncesc foarte mult si merit fiecare cent!"
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.