Cercetatorii americani au creat un morcov foarte bogat in calciu

Cercetatorii americani au creat un soi de morcov modificat genetic, foarte bogat în calciu, care ar putea fi inclus în dieta persoanelor bolnave de osteoporoza, arata un nou studiu.Persoanele care includ în dieta lor noul soi de morcov pot beneficia de o cantitate de calciu cu 41% mai mare decât cea obtinuta din consumul de morcovi obisnuiti, sustin cercetatorii. Leguma trebuie sa treaca însa printr-o serie de teste pentru a primi aprobare de comercializare.„Acesti morcovi se cultiva sub monitorizare atenta, într-un mediu controlat”, a declarat prof. dr. Kendal Hirschi, coautor al studiului. Pentru a obtine acest soi de morcov, cercetatorii au modificat o gena din structura acestuia care permite calciului sa treaca mai usor prin membranele legumei. Morcovul nu ar putea acoperi singur necesarul zilnic de 1.000 de miligrame de calciu, dar cercetatorii spera sa poata obtine si alte legume bogate în acest mineral.Produsele lactate constituie sursa principala de calciu, dar unele persoane au alergii la aceste alimente, în timp ce altele nu le consuma din cauza continutului ridicat de grasimi.Nu este pentru prima data când morcovul sufera o „cosmetizare”. Culoarea portocalie prin care este cunoscut morcovul se datoreaza olandezilor, care în secolul al XVII-lea au transformat leguma, atunci purpurie, pentru a obtine nuanta steagului lor national. Ingineria genetica a fost utilizata pentru a se obtine cartofi care contin mai mult amidon si mai putina apa. Acesti cartofi absorb o cantitate mai mica de ulei la prajire, fiind mai sanatosi. Cercetatorii lucreaza acum la un soi de broccoli care contine mai mult sulforafan, o substanta care poate preveni cancerul.Prof. dr. Susan Fairweather-Tait, de la Universitatea din East Anglia, a declarat ca alimentele modificate genetic cu scopul de a li se îmbunatati continutul de substante nutritive constituie o chestiune de mare importanta în viitor. „Oamenilor li se recomanda sa manânce mai putin pentru a preveni îngrasarea, dar multe diete nu mai contin toate substantele necesare organismului”, a spus aceasta. Specialistul adaugat ca, în ultima vreme, oamenii nu mai privesc cu foarte mare reticenta „alimentele Frankenstein” si ca au început sa aprecieze beneficiile pe care acestea le ofera sanatatii.Citeste mai mult în Gândul.
Cercetatorii americani au creat un soi de morcov modificat genetic, foarte bogat în calciu, care ar putea fi inclus în dieta persoanelor bolnave de osteoporoza, arata un nou studiu.Persoanele care includ în dieta lor noul soi de morcov pot beneficia de o cantitate de calciu cu 41% mai mare decât cea obtinuta din consumul de morcovi obisnuiti, sustin cercetatorii. Leguma trebuie sa treaca însa printr-o serie de teste pentru a primi aprobare de comercializare.„Acesti morcovi se cultiva sub monitorizare atenta, într-un mediu controlat”, a declarat prof. dr. Kendal Hirschi, coautor al studiului. Pentru a obtine acest soi de morcov, cercetatorii au modificat o gena din structura acestuia care permite calciului sa treaca mai usor prin membranele legumei. Morcovul nu ar putea acoperi singur necesarul zilnic de 1.000 de miligrame de calciu, dar cercetatorii spera sa poata obtine si alte legume bogate în acest mineral.Produsele lactate constituie sursa principala de calciu, dar unele persoane au alergii la aceste alimente, în timp ce altele nu le consuma din cauza continutului ridicat de grasimi.Nu este pentru prima data când morcovul sufera o „cosmetizare”. Culoarea portocalie prin care este cunoscut morcovul se datoreaza olandezilor, care în secolul al XVII-lea au transformat leguma, atunci purpurie, pentru a obtine nuanta steagului lor national. Ingineria genetica a fost utilizata pentru a se obtine cartofi care contin mai mult amidon si mai putina apa. Acesti cartofi absorb o cantitate mai mica de ulei la prajire, fiind mai sanatosi. Cercetatorii lucreaza acum la un soi de broccoli care contine mai mult sulforafan, o substanta care poate preveni cancerul.Prof. dr. Susan Fairweather-Tait, de la Universitatea din East Anglia, a declarat ca alimentele modificate genetic cu scopul de a li se îmbunatati continutul de substante nutritive constituie o chestiune de mare importanta în viitor. „Oamenilor li se recomanda sa manânce mai putin pentru a preveni îngrasarea, dar multe diete nu mai contin toate substantele necesare organismului”, a spus aceasta. Specialistul adaugat ca, în ultima vreme, oamenii nu mai privesc cu foarte mare reticenta „alimentele Frankenstein” si ca au început sa aprecieze beneficiile pe care acestea le ofera sanatatii.Citeste mai mult în Gândul.

Citeste si:  Chirurgia refractiva – cum sa renunti la ochelari

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.