Chisturile ovariene

Majoritatea chisturilor sunt descoperite din intamplare
Chisturile ovariene pot aparea la orice varsta. Totusi, ele sunt mai des intalnite la femeia in perioada de activitate genitala. In general, ele sunt descoperite din intamplare la un examen ginecologic de rutina sau in cazul unei ecografii. Exista mai multe tipuri de chisturi:
Chisturile functionale sunt cele mai frecvente. Acestea reprezinta 90% din chisturile ovariene si se datoreaza unei erori de functionare: in loc sa se elibereze la un moment dat in timpul ciclului, foliculul evolueaza anormal in ovar si se transforma in chist.
Chisturile ovariene nu apar nici inainte de pubertate, nici dupa menopauza. Aceste chisturi pot fi responsabile de o durere foarte bine localizata (putand fi confundata cu durerea de apendicita), si nu sunt niciodata canceroase sau definitive. Ele regreseaza spontan si nu necesita interventie chirurgicala.
Chisturile organice sunt leziuni definitive. Ele se instaleaza si sunt silentioase mult timp, apoi, pe masura ce se maresc, incep sa doara si pot ajunge destul de mari pentru a comprima organele vecine cum ar fi vezica.
Ele declanseaza atunci probleme urinare. Degenerescenta lor in cancer este posibila, chiar daca este rara. Sunt mereu operate.
Cum se pune diagnosticul?
Ovarele sunt profund localizate in bazin, departe de piele, si sunt deci dificil de examinat. Prin palparea abdomenului si examen vaginal, ginecologul poate simti o masa pe un ovar, dar nimic nu ii permite sa cunosca structura sa (solida sau lichida).
O ecografie pelviana facuta abdominal sau endovaginal poate aprecia marimea, grosimea si structura masei detectate. Este important sa-ti faci timp pentru toate examenele complementare prescrise de medic pentru a-l ajuta sa puna un diagnostic corect. Astfel se poate evita o operatie inutila.

Citeste si:  10 octombrie - Ziua Sanatatii Mentale

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.