fbpx

Colesterolul si bolile de inima

Colesterolul este o substanta care se regaseste in toate celulele corpului nostru. Este o necesitate din moment ce este folosita pentru a forma membrana celulara, hormonii si alte functii importante ale corpului. Colesterolul si alte grasimi nu se dizolva in corp si, prin urmare trebuie sa fie transportate de „purtatori” speciali denumiti lipoproteine.
Exista diferite tipuri de lipoproteine, dar cele mai importante sunt lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) si lipoproteinele cu densitate ridicata (HDL). LDL este principalul purtator al colesterolului in organism. Este totusi, periculos daca este prezent in cantitati mari deoarece combinat cu alte substante, poate coagula peretii arterelor si sa formeze plaga.
Rezultatul unei asemenea formari este acela ca arterele incep sa se subtieze si din ce in ce mai putin sange este capabil sa curga prin ele. O asemenea intamplare se refera la arteroscleroza. Aceasta este legata in mod direct cu bolile de inima din moment ce un nivel scazut al circulatiei sangelui poate rezulta atacul de inima.
HDL poarta aproximativ intre o treime si o patrime din colesterolul sangelui si este denumit de expertii medicali ca fiind colesterol bun. Motivul este acela ca HDL indeparteaza plaga de pe artere si, prin urmare, incetineste formarea lor.
Prin urmare, este necesar sa tinem sub control nivelul LDL si sa mentinem ridicat nivelul HDL in organism pentru a evita bolile de inima. Exista un numar de moduri in care acesta poate fi atins. Mancarurile care sunt bogate in grasimi, precum carnea, ouale si produsele lactate cresc nivelul colesterolului din organism. Aceasta problema este accentuata ulterior de productia de colesterol din interiorul organismului.
Ficatul uman produce aproximativ tot colesterolul de care organismul are nevoie, asa ca orice consum de colesterol este dovedit a fi un exces.

Citeste si:  Cercetatorii au constatat ca stresul poate duce la infertilitate
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.