fbpx

Comunicarea cu cei mici

Comunicarea cu cei mici este unul dintre cele mai importante elemente intr-o relatie mama-copil.
Incepand cu varsta de 10-12 ani copiii incep sa descopere independenta, libertatea si sa se bucure de ea. Din pacate, unii din ei refuza sa mai aiba un dialog cu parintii.
Cand era mai mic iti povestea totul- de la felul de supa mancat la gradinita, pana la emotiile primului extemporal. Acum, odata cu varsta lucrurile s-au mai schimbat. Nu stii ce face cand nu este acasa, dar nici nu ti-ar placea sa „intri cu bocancii” in viata lui. Vrei sa ii respecti intimitatea si spatiul sau. Nu trebuie sa suni profesorii ca sa afli daca situatia scoala este buna, chiar daca el nu vorbeste despre asta. Mai mult ca sigur nu se intampla nimic grav, iar greutatea cu care comunicati nu spune ca tu faci ceva gresit in rolul de mama. Poate ca ar trebui doar sa iti modifici modul de abordare a copilului, modul de comunicare.
Ceea ce trebuie sa ai foarte prezent in minte este faptul ca micutul tau uraste sa fie luat la intrebari. E si normal, si tu erai la fel la varsta lui. Asa ca fii subtila si nu il judeca. Asculta cu atentie ceea ce are sa-ti spuna si priveste-i limbajul corpului. Incearca sa eviti intrebarile care ar avea ca raspuns „da” sau „nu”. Condu discutia treptat. Porneste de la dialoguri simple si generale, pentru ca, apoi, sa atingi si subiecte mai sensibile.
Momentul ales de tine, pentru „o discutie deschisa” e posibil sa nu fie cel mai potrivit. Nu te incapatana. Poti lasa discutia pe mai tarziu, iar intre timp te poti gandi la un mod mai potrivit de abordare. Mergeti la o plimbare prin parc sau intr-un loc preferat lui. S-ar putea sa fie mai deschis, mai vorbaret daca se simte confortabil. Nu incepe niciodata discutia cu „trebuie sa vorbim”. O sa se simta constrans si nu o sa-i placa.

Citeste si:  Anxietatea de separare la copii si adolescenti: simptome si recomandari
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.