fbpx

Copiii si cardurile

Bani de buzunar, maruntis de la cumparaturi, „sponsorizari” de la bunici- adolescentii reusesc mereu sa adune suficienti gologani. Dar, daca vrei sa ii faci un card de debit, atunci gandeste-te daca a ajuns la varsta potrivita.
1. Pregateste-l pentru marele pas
Parintii abordeaza intre ei, destul de des problema banilor. Dar nu il implica in discutie si pe copil, crezand ca astfel ii protejeaza. Insa, a lasa banii pe mana copiilor, fara ca ei sa fie familiarizati cu notiunea de responsabilitate, le poate crea probleme. Inainte de a-i deschide un cont in banca, ar fi bine sa porti o discutie cu fiul tau. Ideal ar fi sa stabiliti impreuna limitele pe care nu trebuie sa le depaseasca zilnic. Daca reusesti sa il faci sa inteleaga importanta banilor intr-un proiect mult mai mare, de viitor, cel mic nu va mai cheltui din economiile lui pe prostii. Pentru a-ti ajuta copilul sa se maturizeze, este important sa il inveti sa faca diferenta intre anumite placeri imediate si lucrurile cu adevarat importante.
2. Gustul banilor vs. educatia banilor
Nu te astepta ca adolescentul sa devina realist de pe o zi pe alta. Educatia banilor trebuie sa fie progresiva. El trebuie sa vada institutia bancara ca pe o sansa de a economisi. Apoi, la fiecare inceput de an scolat, reevalueaza suma alocata, dar lasa-l sa plateasca singur mici servicii. Se va familiariza cu notiunea de buget si, in timp, isi va putea stabili prioritatile. De cand i se deschide un cont, el trebuie sa inceapa sa aiba o atitudine responsabila.
3. Tot la fusta mamei
Multi tineri de peste 25 de ani ajung sa isi termine studiile si sa ramana totusi, dependenti de familie. In contextul socio-economic actual, parintii au tendinta de a-si proteja in exces copiii si ei invata sa fie responsabili mult prea tarziu. Dar, a deschide un cont, poate ajuta un copil sa paseasca spre maturitate.

Citeste si:  Totul despre testul Papanicolaou
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.