Cu sau fara multivitamine

Oamenii din intreaga lume iau vitamine in mod constant, doar din dorinta de a-si mentine sanatatea.
Sigur, nu este deloc rau, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa abuzezi sau sa iei orice gen de pastile din aceasta categorie; ar trebui sa te informezi cum le poti alege pe cele mai indicate din punct de vedere al trebuintelor organismului tau.
De fapt, daca am manca in fiecare zi numai ce trebuie si am avea grija ca din alimentatia zilnica sa nu ne lipseasca nutrientii esentiali, administrarea vitaminelor n-ar fi necesara pentru ca organismul si-ar lua „singur”, din hrana, vitaminele si mineralele de care are nevoie. Insa cati dintre noi mancam, cu adevarat, ceea ce trebuie?
Majoritatea persoanelor de varsta adulta manifesta, de regula, deficienta de minerale precum calciu sau magneziu, ori de vitamine cum ar fi A, B, C si E. Aceasta ar fi, sa spunem, tendinta generala; in acelasi timp insa, unele persoane sunt predispuse la carente vitaminoase grave, care pot cauza dezechilibre serioase in organism.
In aceasta categorie se regasesc femeile insarcinate, persoanele care au adoptat un regim alimentar strict vegetarian si varstnicii. De asemenea, i-am putea numi aici pe cei (destul de multi, din pacate) al caror regim haotic de viata ii impiedica sa se alimenteze corespunzator.
Problema este ca multi dintre noi tindem sa credem ca vom fi cumva „absolviti” de grija de a manca sanatos si de cel putin trei ori pe zi, daca luam vitamine. Aceasta este insa o abordare gresita a situatiei si cu siguranta nu procedam corect. Multivitaminele sunt sanatoase si indicate, nu sustine nimeni contrariul, insa le lipsesc numeroase elemente esentiale – fibrele, de exemplu.
In definitiv, de aceea se si numesc „suplimente nutritive”. Rolul lor este de a imbunatati aportul de vitamine si minerale, si nu acela de a ne hrani. De aceea, ele sunt poate necesare uneori, dar in nici un caz nu ar trebui sa ne bazam pe ele.

Citeste si:  Somnul va influenteaza sanatatea

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.