Cum ma descurc cu adolescentul meu

Adolescenta este una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii, cand facem trecerea de la copilarie la maturitate, de la joaca la responsabilitati, de la inocenta la iubire.
Aceasta perioada este marcata de evenimente, unele mai bune, altele mai rele, insa cel mai important este ca din fiecare avem ceva de invatat sau de tinut cont pe viitor.
Asa se intampla si cu copilul tau, care in ultima perioada ti se pare altfel decat de obicei si nu stii din ce cauza este asa. Copilul trece printr-o serie de schimbari, in care are nevoie de suportul si de intelegerea parintilor, mai ales a mamei, care trebuie sa fie ca o prietena pentru copilul ei.
Cand suntem adolescenti poate ca nu realizam pericolele la care ne expunem sau problemele pe care le cream celor din jur. De aceea, adolescentii au nevoie in permanenta de sprijin si de mici impulsuri din partea adultilor pentru a merge mai departe si pentru a face lucrurile sa mearga bine.
Daca esti una dintre mamicile care se confrunta cu un adolescent rebel, trebuie sa te inarmezi in primul rand cu foarte mult calm si cu o vointa de fier. Vorbeste cu copilul tau si afla ce nemultumiri are si cum il poti ajuta. La aceasta varsta, majoritatea problemelor sunt de natura sentimentala si afectiva. Fetele sunt cele care sufera mai mult si care se exteriorizeaza si fata de mama, nu numai fata de prietenele ei. La baieti este insa un pic mai greu, deoarece ei sunt mai reci si nu poti patrunde usor in spatiul lor intim. Aici este momenul ideal sa vorbesti cu sotul tau despre problemele copilului si sa-l rogi sa poarte el o discutie cu baiatul, asa.. ca de la barbat la barbat.
Nu-ti fie rusine sa vorbesti cu adolescentul tau despre viata sexuala si despre riscurile la care se expune daca nu foloseste o metoda de protectie.
De asemenea invata-l ca fumatul poate dauna grav sanatatii. Daca esti fumatoare evita sa fumezi de fata cu el, daca vrei sa-i dai totusi un exemplu bun si sa nu faca exact ca tine. Cunosc cazuri de adolescenti care in momentul in care au fost surprinsi de parinti fumand, au motivat gestul ca dovada a educatiei si exemplului pe care l-au primit in familie.
Adolescentii zilelor noastre au din ce in ce mai putina rabdare si sunt afectati de stres inca de mici. Acest stres poate fi din cauza unei temeri pe care o are de mic sau din cauza unor frustrari induse de vreun coleg de scoala, prieten sau de cineva din familie.

Citeste si:  Somnul dulce al bebelusilor

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.