Cum procedezi cand copilul tau te minte

“Nu stiu unde e carticica!” sau “Nu am spart eu farfuria!” iti suna familiar? Daca da, inseamna ca te numeri si tu printre mamicile care se confrunta cu vesnica problema a copilariei: cei mici mint si nu recunosc nici in ruptul capului trasnaile sau boacanele pe care le-au facut!
Nu te ingrijora! Asa fac toti cei mici, dupa spusele psihologilor. Acest lucru indica un comportament rational, care are un scop.
Sa reflectam putin asupra acestui lucru: de ce cand un copil care face o prostioara neaga adevarul? Pentru ca isi da seama ca a facut ceva rau si pentru ca stie ca mamica se va supara pe el si ca nu-l va mai iubi, nicidecum pentru ca ar avea mustrari de constiinta.
Desi el nu realizeaza gravitatea lucrului, faptul ca mama se supara denota faptul ca nu a facut ceva bine.
In general, cand spun o minciuna, micutii nu o fac cu gandul de a-si ascunde fapta sau adevarul, ci mai degraba de teama de a nu pierde afectiunea parintilor, nefiind constienti daca lucrul pe care l-au facut este foarte grav sau de iertat.
Copiii mici sunt plini de energie si chef de joaca. De aceea ei se simt bine atunci cand alearga prin casa si darama lucrurile, pentru ca in joaca lor acest lucru li se pare amuzant. Ei nu inteleg ca fac ceva rau sau ca trebuie sa-si controleze impulsurile si dorintele.
In momentul in care copilul va simti ca unul din parinti este mai rece cu el, va incerca sa-i atraga atentia prin diferite moduri. Unul dintre ele este acela de a face prostioare.
Vei observa ca atunci cand va sparge o vaza sau va face un lucru rau, copilul va lua rolul tau, de parinte si va incerca si el la randul lui sa-l certe pe ursulet sau pe magarus ca a spart vaza sau ca a dat mancarica pe jos.
Acest lucru se intampla atunci cand constientizeaza ca nu e bine ce a facut, dar cu toate astea nu are puterea sa recunoasca ca el a facut-o, dand vina pe prietenii imaginari sau pe jucarioarele lui.
Cu toate acestea, faptul ca ia atitudine si isi cearta urusuletul este un semn bun pentru tine si nu trebuie sa te ingrijoreze faptul ca se va obisnui asa sau ca te va minti cand va creste mare.
Pana la maturitate, mai este cale lunga, asa ca inarmeaza-te cu nervi de otel!

Citeste si:  Haptonomia, relatia mama-fat

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.