Cum sa mancam sanatos

Pentru a ne bucura de o viata sanatoasa trebuie sa acordam o atentie sporita alimentelor pe care le consumam si pe care le includem in alimentatia zilnica. Sa descoperim impreuna ce alimente trebuie sa consumam pentru a ne fortifica sistemul imunitar si organismul.
Lactatele acopera aproape integral necesarul zilnic de calciu. Consumate de 2-3 ori pe zi, sub forma light daca vreti sa va pastrati silueta si feriti-va de specialitatile cu zahar. Consumate regulat, reduc tensiunea tensiunea arteriala, diminueaza riscurile aparitiei cancerului de colon si ajuta la slabit. Branzeturile sunt bogate in calciu si vitamine din grupa B.
Carnea fie ca este rosie, fie ca este alba, ne aduce proteine de buna calitate, care sunt usor de asimilat de organism.
Carnea rosie este o sursa de fier. Limitati consumul la doua portii de 100-150 g pe saptamana, preferabil la masa de pranz.
Carnea alba contine mai putin fier, dar este mai slaba. Merge consumata si de trei ori pe saptamana, la pranz si la cina.
Legumele merg consumate de cel putin trei ori pe zi. Sunt bogate in saruri minerale, vitamine, apa si fibre, fiind considerate alimentele sanatatii prin excelenta.
Rosiile, morcovii si dovlecii sunt legume foarte bogate in betacaroten si sunt un excelent agent antiimbatranire. Pentru a beneficia din plin de calitatile legumelor, nu le lasati sa stea prea mult in frigider fiindca isi pierd vitaminele. Mai bine le consumati congelate decat in conserve.
Pestele slab sau gras, ca si carnea, ne aduce proteine de buna calitate. El asigura necesarul de fosfor, un oligoelement pretios care intareste memoria si capacitatea de concentrare. Consumati file de peste, in cantitate de 100 grame, de 2-3 ori pe saptamana. Pestele alb este aliatul siluetei, deoarece este foarte slab. Consumati-l de 3-4 ori pe saptamana, in portii de 150 g.
Pentru a pastra calitatile pestelui, preparati-l la gratar sau la cuptor.
Fructele sunt pline de fibre, vitamine si saruri minerale. Citricele si kiwi sunt o excelenta sursa de vitamina C. Mariti consumul lor in sezonul rece, pentru a va intari sistemul imunitar.
Pepenele, ciresele si capsunile au un continut ridicat de vitamina A, esentiala pentru hidratarea pielii si pentru a preveni imbatranirea indusa de soare.
Daca doriti sa slabiti, limitati consumul la 2 fructe pe zi. Sunt de preferabil sa le consumati crude, dar daca aveti probleme cu stomacul, preparati-le sub forma de compot, fara adaos de zahar.

Citeste si:  "Mananc, vorbesc si zambesc cu incredere!", prima campanie educationala pentru purtatorii de proteze dentare

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.