fbpx

Cum sa scazi hipertensiunea

Hipertensiunea arteriala apare in momentul in care presiunea sistolica este mai mare sau egala cu 140 mm Hg, iar presiunea diastolica este mai mare sau egala cu 90 mm Hg. Presiunea arteriala sistolica reprezinta maximul contractiei inimii si pomparii sangelui, iar presiunea arteriala diastolica, scaderea ritmului batailor inimii, mai precis momentul in care bataile inimii incetinesc.
Printre factorii care duc la aparitia hipertensiunii arteriale se numara:
-mostenirea genetica
-factorii vasculari
-starile emotive repetate
-tulburarile endocrine
-regimul hipercaloric
-consumul excesiv de sare
-posibilele anomalii ale aortei sau scaderea elasticitatii aortei
In functie de stadiul bolii, simptomele pot fi urmatoarele:
-stari de agitatie
-insomnii
-dureri de cap, in special dimineata
-nervozitate
-presiune in urechi
-ameteli
-tulburari de vedere
Metode de prevenire
Indiferent de varsta, sex sau mostenirea genetica, hipertensiunea arteriala poate fi prevenita. Trebuie doar sa respecti urmatoarele indicatii:
1. Masoara-ti tensiunea arteriala de cel putin doua ori pe an sau mai des daca ai fost depistata cu hipertensiune
2. Mentine-ti greutatea in limitele normale
3. Limiteaza consumul de alcool
4. Fa zilnnic minimum 20 de minute de miscare fizica, de preferat in aer liber
5. Redu aportul de sare din alimentatia zilnica
6. Renunta la fumat
7. Ia suplimente cu potasiu, calciu si magneziu
Mijloace de tratament
Din categoria pastilelor destinate tratamentului in caz de hipertensiune arteriala, fac parte mai multe clase de medicamente:
1. Diureticele- Reduc riscul aparitiei afectiunilor cardiace, infarctului miocardic si accidentul vascular cerebral, prin scaderea valorilor tensiunii arteriale. Printre acestea se numara: diureticele tiazidice, diureticele de ansa si diureticele antialdosteronice.
2. Inhibatorii enzimei de conversie a angiotensinei- Pot scadea valorile tensiunii arteriale, fiind indicati in special pacientilor cu insuficienta cardiaca. Astfel de inhibatori sunt: benazepril, captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril,trandolapril,ramipril.
3. Blocantii canalului de calciu- Medicamente folosite in mod curent pentru aceste afectiuni sunt nicardipina, diltiazemul, nifedipina, amlodipina si verapamilul.
4. Beta-blocantii- Acestia reduc riscul de a dezvolta o alta afectiune cardiaca, un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral la pacientii cu o afectiune cardiaca preexistenta. Cele mai utilizate beta-blocante sunt: acebutolol, carvedilol, atenolol, metoprolol, propranolol.
5. Antaginistii angiotensinei II- Acestia sunt recomandati ca terapie de substitutie pacientilor care dezvolta tusea. Dintre acestia pot fi enumerati: losartan, valsartan, irbesartan, olmesartan.
Cum sa-ti iei corect tensiunea arteriala:
Inainte de a-ti lua tensiunea trebuie sa stai cinci minute in repaus si sa eviti consumul de tutun si de cafea cu o jumatate de ora inaintea determinarii. Daca presiunea arteriala este mai mica de 140 cu 90 mm Hg inseamna ca ai o valoare normala a acesteia; in cazul in care presiunea arteriala este mai mare decat aceasta valoare, atunci ar fi cazul sa te prezinti la un control medical.

Citeste si:  Targul pentru O Viata Sanatoasa, editia de Martisor
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.