Cum tratam anemia

Anemia netratata la timp poate lasa urme grave si poate afecta randamentul fizic cat si intelectual al unei persoane. Aceasta problema trebuie luata in serios si supravegheata indeaproape pentru a va putea bucura de viata fara nici un fel de complicatii sau alte afectiuni.
Anemia este definita ca fiind o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei, o molecula care se regaseste in globulele rosii.
Cea mai frecventa cauza a anemiei este lipsa fierului, care a putut fi provocata de o pierdere cronica de sange, prin menstruatie sau printr-o hemoragie digestiva.
Anemia feripriva, sau lipsa fierului se manifesta in diferite moduri: stari de oboseala, stari de slabiciune, dificultati respiratorii sau accelerari ale batailor inimii.
Persoanele care au deficit de fier pot fi recunoscute si dupa felul in care arata unghiile lor sau pleoapele: daca apasati pe baza unghiei aceasta nu trebuie sa ramana palida, ci sa devina rozalie, iar zona pleoapelor trebuie sa fie roz, nu galbuie sau palida.
Cel mai sigur mod prin care puteti depista daca aveti anemie si tipul acesteia, il reprezinta analizele de sange: hemoleucograma cu formula leucocitara, sideremia, calciul, magneziul si feritina sunt cele mai concludente analize ale profilului anemic.
In functie de modificarile care apar in structura si rezultatul acestor analize, medicul va poate da un tratament.
In mare parte, anemia se poate ameliora prin regimul alimentar, echilibrat si constant, care trebuie sa asigure 10-30 mg de fier zilnic.
Este recomandat sa consumi multe legume, cacao, seminte de floarea soarelui, oua, in special galbenusul de ou, precum si crustacee.
De asemenea, trebuie sa ai grija atunci cand faci impartirea aportului alimentar: trebuie sa ai intre 3 si 5 mese pe zi, unele consistente, iar altele sub forma de gustari, care poti fi fructe, seminte sau iaurturi.
Evitati dietele si regimurile alimentare care presupun pierderea in greutate, deoarece acestea fac ca fierul din organism sa scada, lasand loc ametelilor si starilor de lesin sa-si faca aparitia.

Citeste si:  Antidepresive

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.