Cum pregatesc copilul pentru venirea pe lume a unui fratior sau unei surioare?

Nou nascut cu fratele

Daca planuiti sa faceti schimbari in dormitorul sau, faceti-le cu mai mult timp inainte de nastere si cereti parerea copilului in ceea ce priveste anumite modificari. Astfel, ii acordati timp sa se acomodeze cu noul aranjament inainte de venirea pe lume a fratelui sau surorii si il implicati in luarea deciziilor care il privesc.

Nou nascut cu fratele

Cititi impreuna cu copilul carti sau povestioare care sa puna intr-o lumina pozitiva relatia dintre frati, sarcina si nasterea, relatia dintre parinti si copii. Aveti grija ca povestile sa fie potrivite varstei sale si incercati, la finalul lecturii, sa aflati care este opinia copilului despre aceste subiecte, apeland la personajele sale indragite. Aceasta este o oportunitate de a afla ce simte copilul despre venirea pe lume a noului membru al familiei si de a-i oferi orice lamuriri ar avea nevoie.

Citeste si:  Copilul meu se teme de insecte: ce e de facut?

Folosind un limbaj usor de inteles pentru copil, explicati-i ce se va intampla dupa nastere, cum ar fi ingrijirea nou-nascutului, faptul ca cel mic va avea un program de somn si masa diferit etc.; asigurati copilul ca sentimentele dvs. nu se vor schimba, ca va fi mereu important pentru dvs., chiar daca veti avea si alte sarcini de indeplinit. Dupa nastere, programati-va ziua de asa maniera incat sa puteti petrece cel putin o ora pe zi numai cu copilul cel mare.

Citeste si:  Ia-ti tensiunea arteriala cu precizia unui medic! Acasa la tine.

Sugerati-i copilului sa pregateasca un cadou de „bun venit” pentru fratiorul sau surioara sa, pe care sa-l puneti la loc de cinste in camera nou-nascutului. La randul dvs., pregatiti un cadou pentru primul nascut si oferiti-i-l in ziua venirii de la maternitate.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.