fbpx

Cum sa ne bucuram de soare fara riscuri?

Frumusetea nu ar trebui sa ne coste viata! Daca ne dorim un bronz perfect, nu inseamna sa ne expunem pielea la soare fara sa o protejam. Factorii genetici implicati in producerea melanomului nu pot fi modificati sau eradicati, dar este posibila reducerea semnificativa a riscului dezvoltarii melanomului respectand cateva reguli simple.

Expunerea intensiva si directa la soare trebuie evitata. Expunerea trebuie sa fie progresiva si in afara intervalului orar 11:00-16:00.

Utilizarea cremelor de fotoprotectie cu spectru larg (UVA si UVB) si cu factor de protectie corespunzator tipului de piele este necesara la toate expunerile solare (de la cele de cateva minute pana la cele in care desfasuram activitati indelungate sub razele soarelui). Produsele de protectie se aplica cu 30 de minute inaintea expunerii la soare si se reaplica periodic la fiecare 2 ore.

Citeste si:  Mediafax: Ciocolata, sexul si aperitivele reci pot imbunatati memoria

Este preferabil sa se stea la umbra, sub umbrela, dar sa se foloseasca masuri de protectie suplimentare deoarece umbrela nu asigura o protectie completa. Totodata norii constituie un filtru pentru o mica parte din razele UV, astfel se vor folosi produse de protectie si in zilele innorate.

Se recomanda folosirea articolelor de imbracaminte: pantaloni, camasi cu maneca lunga, palarii cu boruri largi si ochelari de soare.

Fiecare persoana ar trebui sa-si cunoasca timpul de protectie personal specific tipului cutanat in cazul expunerii neprotejate la soare.

Tipul 1 – culoarea pielii e deschisa, cu pistrui, parul e rosu sau blond, ochii sunt albastri sau verzi, pielea e extrem de sensibila la soare, nu se bronzeaza niciodata si se arde mereu, timp de protectie personal: 3-10 minute.

Citeste si:  Atacul de panica - cand corpul vorbeste in locul cuvantului

Tipul 2 – culoarea pielii e deschisa, dar putin mai inchisa decat tipul1, parul blond sau blond inchis, ochii sunt albastri, pielea e sensibila la soare, se arde usor si se bronzeaza putin; timp de protectie personal: 10-20 minute.

Tipul 3 – culoarea pielii e usor inchisa, par blond inchis sau saten, ochi de culori variate, pielea e doar putin sensibila la soare, se bronzeaza usor si repede, iar bronzul dureaza timp indelungat; timp de protectie personal: 20-30 minute.

Tipul 4 – culoarea pielii e brun deschisa, parul e saten sau negru, ochii inchisi, pielea e robusta, se bronzeaza repede si intens, bronzul dureaza timp indelungat, timp de protectie personal: 40min.

Citeste si:  Program de reabilitare

Riscul dezvoltarii cancerului de piele apare inca din copilarie si anii tineretii. De aceea copiii si tinerii ar trebui sa utilizeze creme cu factori de protectie solara intre 20 si 30 ce protejeaza impotriva razelor UVA si UVB si sunt rezistente la apa. Purtarea tricourilor si palariilor sunt necesare, iar ochelarii de soare de buna calitate sunt ideali pentru protectia ochilor.

Anumite medicamente cresc sensibilitatea la lumina, de aceea trebuie consultat un medic inaintea expunerii la soare. Deodorantele, cosmeticele si parfumurile pot determina reactii alergice la soare, astfel aplicarea acestor produse ar trebui evitata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.