Fumatul dauneaza grav sanatatii…si frumusetii

Pentru unii, fumatul reprezinta un mod de a se relaxa, pentru altii a devenit deja un viciu. Toti fumatorii sunt constienti de gravele efecte pe care tutunul le are asupra organismului, dar putini sunt cei care se straduiesc sa renunte la acest obicei.
Conform datelor oferite de Institutul de Statistica, in prezent, femeile fumeaza mai mult decat barbatii. Desi majoritatea reprezentantelor sexului frumos se feresc sa fumeze pe strada, numarul fumatoarelor este mai ridicat decat cel al barbatilor. In ciuda acestui lucru, daca trecatorii nici nu observa un barbat cu tigarea aprinsa in mana, o femeie nu scapa neobservata si…necriticata. Insa, daca pana nu demult fumatorii erau cei care…”faceau legea”, acum ei sunt nevoiti sa fumeze doar in locuri special amenajate.
Femeile cred ca sunt mai interesante daca fumeaza. Medicii sunt ingrijorati de numarul in crestere al femeilor care fumeaza, considerand ca tutunul le afecteaza mai mult, mai ales daca sunt si mame. Unele dintre ele fumeaza si in timpul sarcinii, ceea ce poate duce la grave probleme ale nou-nascutului sau chiar la aparitia malformatiilor. „Barbatii si femeile au drepturi egale. Nu vad care e problema daca sunt femeie si fumez”, spun fumatoarele. Tutunul nu afecteaza doar sanatatea, ci si aspectul fizic si..bugetul. Pe langa problemele medicale provocate de nicotina, care sunt aceleasi si la femei si la barbati, aspectul fizic la sexul frumos are cel mai mult de suferit. „Pielea fumatoarelor imbatraneste mai repede, unghiile si dintii se ingalbenesc, iar treptat, dupa ani de fumat, corpul capata un miros specific”, a declarat un medic. Persoanele fumatoare dau aproximativ 10% din venit pe tigari. „In loc sa isi cumpere un parfum, ele cumpara tigari. Isi fac rau cu mana lor, stiu toate cat de periculoase sunt”, a fost de parere un sociolog.
Psihologii considera ca cele mai multe dintre femei se cred mai interesante si mai autoritare, daca au tigara in mana. Unele ocupa functii de conducere, ceea ce le da incredere in sine si „puterea” de a concura cu barbatii. Exista conceptia gresita ca o femeie care fumeaza este mai seducatoare.
Sotii isi copiaza obiceiurile. Sotii tind sa se imite, astfel incat daca unul dintre parteneri se lasa de fumat sau se apuca de exercitii fizice, este foarte probabiul sa-i fie urmat exemplul si de celalalt, arata un studiu. Oamenii de stiinta au examinat modul in care schimbarile privind sanatatea afectata de obiceiurile altuia, folosind datele de la peste 6 000 de persoane care au participat la un studiu privind sanatatea si pensionarea. Fumatorii erau de 5 ori mai predispusi sa renunte la tigari, daca sotul sau sotia ar fi facut acelasi lucru, si, de asemenea, erau de 5 ori mai dispusi sa renunte la alcool daca partenerul nu bea. Si comportamentul preventiv, cum ar fi vaccinare, este influentat in familie.

Citeste si:  Consumul de medicamente influenteaza echilibrul fiziologic al zonei intime

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.