Gradinita, prima etapa a vietii

Gradinita reprezinta un fel de a doua casa pentru copil, unde vine si se schimba de hainute si de papucei si se pregateste de joaca.
Asa percep cei mici gradinita si perioada de timp pe care o petrec aici. Este locul unde devin mai sociabili, unde isi imbogatesc limbajul, unde isi descopera aptitudinile sau unde se supara pentru ca doamna nu le-a acordat lor si numai lor suficienta atentie.
Acest lucru nu este de speriat si nu trebuie privit ca pe o problema, deoarece micutii au o capacitate de adaptare foarte usoara si oricat de suparati ar parea la prima vedere, le trece foarte repede datorita numarului mare de activitati care le ocupa timpul: colorat, cantat, povestit sau jucat!
Gradinita presupune transferul din mediul familial, cu dragostea, atentia si siguranta caracteristice, intr-un univers nou, necunoscut! Aceasta trecere data de intrarea la gradinita poate fi perceputa diferit de copii, in functie de modul in care au fost pregatiti pentru acest contact.
Iata cateva dintre criteriile de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem o gradinita pentru micutul nostru:
Cel mai important lucru este distanta dintre casa si gradinita. Incearca sa gasesti una care sa fie cat de cat aproape de casa pentru a nu pierde ore bune pe drum la dus si la intors, obosindu-l astfel pe cel mic.
Costurile inscrierii precum si personalul didactic conteaza foarte mult. In functie de preturile practicate, fiecare gradinita trebuie sa ofere ceva extra sau mai bun pentru a atrage parintii sa-si inscrie micutii, si ma refer aici la pegatirea educatoarei, la studii si experienta, precum si la temperamentul personalului.
Un alt criteriu de care trebuie tinut cont este marimea grupei si dotarea salii de clasa: daca este suficient de mare, pentru toti prichindeii, daca au materiale didactice potrivite varstei si daca este luminoasa, pentru a nu le strica celor mici vederea.
Programul poate fi normal sau prelungit, in functie de disponibilitatea fiecarui parinte.
Intereseaza-te inainte de a-l inscrie de securitatea gradinitei, de activitatile si performantele gradinitei precum si de continutul programului instructiv – educativ.
Gradinita reprezinta un adevarat izvor de beneficii pentru cei mici daca este exploatat cum trebuie. Aici copilul invata sa se integreze in colectivitate, sa relationeze cu diverse persoane, sa respecte un program si sa fie mai rabdator.

Citeste si:  Infectia urinara - ce reprezinta si cum o depistam?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.