fbpx

Hepatita B

Hepatita B este de 100 de ori mai contagioasa decat infectia cu HIV, virusul care provoaca SIDA. Si totusi nu se face atata caz de ea. Si ii convine. Discreta in felul ei, ii place sa „lucreze” fara sa faca valuri. Pana intr-o zi, cand…Nu vrem sa te speriem. Vrem doar sa te prevenim si sa ai grija. Asa ca te sfatuim cum sa tii la distanta hepatita B, pentru ca viata ta sa nu devina o trista poveste.
Despre ea
Hepatita este o inflamatie a ficatului cauzata, cel mai adesea, de infectia cu unul dintre virusii hepatitei: A, B, C, D, E, F, G. Dintre acestia doar 2-3 pot da infectii de durata, respectiv B si C si uneori D-ul, care „paraziteaza” virusul B, cand acesta este in organism.
Din toata „familia”, hepatita B este cea mai frecventa, mai grava. Virusul care o provoaca-VHB, virusul hepatitei B- se transmite de la om la om, prin cele mai fireste gesturi cotidiene, comise neglijent: sex neptrotejat, manichiura, barbierit, spalat pe dinti „la comun”, cu aceleasi instrumente sau prin practici „neortodoxe” ca injectarea intravenoasa a drogurilor cu ace nesterilizate. Pe de alta parte, mama infectata cu VHB transmite virusul bebelusului ei.
Mai bine previi, ca sa nu ai ce trata.
Simptome
-Oboseala, lipsa apetitului, greata, dureri abdominale, icter, scaune decolorate, dureri articulare. Prin urmare, daca ai si cea mai mica suspiciune ca tu sau altcineva din familia ta ati fost expusi la infectia cu VHB, exista o singura cale spre adevar: medicul de familie. El iti va recomanda analizele de sange specifice pentru depistarea virusului. Daca rezultatul este pozitiv, tot el este cel care te va indruma mai departe la un medic specialist.
Cum se trateaza:
-hepatita acuta B: in aceasta prima faza, virusul este „nou sosit” in organism, si, de regula, este eliminat spontan, fara tratament; asa se intampla in 90% dintre cazuri.
-hepatita cronica B: este alta poveste. Pacientul a fost evaluat periodic de catre medic si s-a confirmat prezenta virusului pe o perioada mai lunga de sase luni. Apriximativ 10% dintre persoanele cu hepatita acuta B evolueaza catre infectie cronica. Aceasta este o infectie pe viata. Netratata, ia o directie unica: ciroza-cancer hepatic. „Armele” medicului-dintre cele mai moderne-sunt medicamentele antivirale si interferonii. Primele blocheaza multiplicarea virusului, ceilalti ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectia.
-daca ai fost expusa recent la virusul hepatitei B, o injectie cu anticorpi, in tandem cu vaccinul, poate preveni dezvoltarea infectiei.
-cercetatorii inca nu si-au atins scopul: descoperirea tratamentului care elimina complet virusul din organism. Dar medicamentele din u ltimele generatii, care sunt disponibile si in tara noastra, mentin incarcatura virala la niveluri nedetectabile. Scor final: viata iese invinagtoare la puncte.

Citeste si:  Poluarea, dusmanul invizibil
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.