fbpx

Igiena intima, cum sa o facem corect

Igiena intima

Desi se pare ca societatea a mai evoluat pe anumite teme care pana acum erau considerate tabu,  igiena intima feminina in ciuda importantei majore pe care aceasta o are in ingrijirea si sanatatea oricarei femei si chiar a cuplului, inca este un subiect nediscutat.
Putine mame sunt cele care discuta cu fetele acest subiect sau uneori invatam  „din auzite” ca  pentru a avea un vagin sanatos  acesta trebuie „dezinfectat” cu diverse substante.

Medicii ginecologi atag atentia ca  igiena intima necorespunzatoare duce la infectii vaginale si ale colului uterin destul de serioase si uneori dificil de tratat.Stabilirea unor directii clare pentru ingrijirea intima este la fel de importanta ca demitizarea unor sfaturi preluate din surse nesigure si de obicei prin viu grai. Iata ce trebuie sa stim pentru a avea o igiena intima ireprosabila.

Citeste si:  Fructele colorate si legumele cu frunze verzi imbunatatesc vederea

Cum?
Lenjeria se schimba zilnic. Stim ca tanga sau stringul sunt preferate voastre, dar sunt mai putin recomandabile. Predispun la frecare si, deci, la dezvoltarea micozelor.

Uitati si de materialele sintetice si optati pentru lenjerie 100% din bumbac.
Spalati lenjeria la minim 40 de grade.
In timpul menstruatiei, schimbati absorbantul de cel putin 3 ori pe zi. Nu pastrati un tampon mai mult de 4 ore.
Evitati pantalonii prea stramti.
Dupa ce-ati avut scaun si nu numai,  stergeti-va din fata inspre spate pentru a evita transmiterea bacteriilor.
Spalati-va pe maini nu doar dupa, ci si INAINTE de orice contact cu partile initme ale dumneavoastra. Insistam pe aceasta regula intrucat pare cea mai ignorata.
La piscina sau la mare, nu stati prea mult cu costumul ud. Uscati-va bine dupa dus. Umiditatea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
Consultati regulat un ginecolog. Controlul anual este absolut necesar pentru a preveni si detecta eventuale infectii.

Citeste si:  Cum prevenim vaginita?

Cat de des?
Partile intime se spala o data pe zi. Iar acum ne referim la toaleta externa, caci vaginul se curata singur. In caz de transpiratie excesiva sau caldura, va puteti spala de doua ori. Dar nu mai mult.
Toaleta externa este recomandabila si dupa fiecare contact sexual. Dupa dus, stergeti-va bine cu un prosop uscat pentru a elimina umezeala.

Cu ce?
Alegeti-va cu grija produsul de igiena intima. Vaginul adaposteste o serie de bacterii, numite flora vaginala, al caror echilibru trebuie respectat. Nu folositi produse prea agresive, nici gelul de dus obisnuit. Alegeti un gel bland, fara sapun, fara parfum, cu ph neutru, care respecta delicatetea zonei. Exista produse dedicate.
Evitati sa aplicati produse cosmetice precum deodorante, uleiuri sau creme. In ceea ce priveste servetelele umede, acestea trebuie sa respecte aceleasi reguli ca gelul si sa nu contina alcool.

Citeste si:  Alergiile - partea a doua

Atentie cu dusurile vaginale
Metoda era practicata mai ales dupa contactul sexual, cu scopul de a evita o sarcina nedorita. Ea nu este doar ineficienta ca metoda contraceptiva, ci si nesanatoasa intrucat favorizeaza dezvoltarea micozelor precum vaginoza. De fapt, spalaturile vaginale strica echilibrul florei vaginale. Spalaturile vaginale atunci cand nu sunt prescrise de doctor pot face mai mult rau Nu uitati: vaginul se curata singur. Multumiti-va cu o buna si corecta igiena vaginala externa.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.