fbpx

Ingrijirea pielii nou-nascutului

Pielea bebelusilor este fina, catifelata, sensibila, fiind predispusa la iritatii si infectii. Daca nu este schimbat la timp si este lasat in scutece murdare sau umede, bebelusul devine agitat si nu poate dormi bine. Urina, fecalele sau chiar transpiratia care se strange in scutece favorizeaza aparitia eritemului fesier ( roseata a regiunii fesiere in jurul anusului), a unor vezaicule ( basici cu lichid clar ) sau chiar basici pline cu puroi. Acesti factori, precum si orice lezare a pielii, de genul zgarieturilor, arsurilor sau crapaturilor constituie porti de intrare pentru infectii grave ( abcese, furuncule sau septicemie).
Pielea bebelusilor se murdareste in permanenta, de deseurile propriului organism sau de scame, praf, mocrobi, de aceea trebuie curatata zilnic.
Curatarea pielii se face zilnic, cu apa si sapun fin ( cu glicerina, special pentru bebelusi), ocolind regiunea ombilicala. Peste zonele de piele descuamata si peste cruste se aplica, timp de cateva ore comprese inmuiate in ceai de musetel.
Pielea din unele regiuni ca gatul, subsoara, pavilioanele urechii, este predispusa aparitiei eritemelor, de aceea inainte de a se spala cu apa zonele respective, se va sterge bine orice urma de unguent, pudra de talc sau murdarie, pentru a evita iritatea.
De cele mai multe ori se opteaza pentru tehnica baii partiale, pana se vindeca zona cordonului ombilical la nou-nascut. Pentru asta se foloseste o manusa din panza moale. Bebelusul este dezbracat partial, pentru a nu raci. Cu manusa sapunita se spala si apoi se sterg cu manusa, in ordine : zonele murdarite cu lapte ( fata, gatul) si zonele expuse prin depunere de praf ( mainile) si zonele expuse murdariei prin urina si fecale.
Cu alta manusa inmuiata in apa limpede calduta sau in infuzie de musetel, se curata bine regiunile sapunite, iar cu ajutorul unui prosopel moale se tamponeaza prin miscari fine, pentru a nu rani pielea bebelusului, pana se usuca.
Mare atentie la zona ombilicala. Nu atingeti cu manusa. Urmeaza spalarea membrelor inferioare. Bebelusul este culcat pe burta si este spalat pe spate. In continuare, bebelusul este culcat pe burta, este acoperit de la gat pana sub ombilic si se spala si regiunea genitala si fesiera.
La sfarsit dupa ce a fost infasat, se face toaleta ochilor, urechilor si nasucului, dar nu cu tampoane de vata sau cu betisoare invelite in vata ci cu comprese sterilizate, inmuiate in apa fiarta si racita.
Baia generala a bebelusului se face imediat dupa ce s-a vindecat plaga ombilicala.

Citeste si:  Frumoasa Lucy Liu se mentine in forma facand mult sport
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.