Insuficienta renala – in ce consta regimul?

Insuficienta renala reprezinta o problema de sanatate care repezinta diminuarea capacitatii de filtrare a rinichilor, precum si un dezechilibru major in ceea ce priveste nivelul de apa si saruri din organism.
Pentru buna functionare a acestora, trebuie respectate mai multe reguli importante ce tin atat de alimentatie, stil de viata, cat si medicatie.

Regimul alimentar in cazul persoanelor care sufera de insuficienta renala trebuie sa fie unul fractionat si cu un volum redus.
Se recomanda evitarea produselor cu un continut ridicat de sodiu: semintele, branza sarata, alimentele in saramura, bulionul, supele la plic, mancarea de tip fast-food, alunele foarte sarate, chips-urile, etc.
Sarea de bucatarie este prima pusa pe lista lucrurilor interzise. Pentru a da gust mancarii, poti folosi condimente sau arome, preferabil naturale.

Citeste si:  Consuma responsabil! - initiativa pentru consumul responsabil de alcool

Mai putin potasiu, inseamna mai multa sanatate!
Mancarea saraca in potasiu este un factor important in dietele celor care sufera de insuficienta renala.
Pune accent pe urmatoarele alimente: visine, mere, capsuni, struguri, mandarine, pepene rosu, ananas, castraveti, rosii, morcov, patrunjel sau salata.
Evita alimentele bogate in potasiu, cum ar fi: piersicile, bananele, pepenele galben, mango, stafide, fructe uscate, ciuperci, brocolli, cartofi, cafea, ciocolata, nucile, etc.
De asemenea, evita sursele alimentare bogate in fosfor: porumbul, mazarea, fasolea, alunele, germenii de grau sau produsele de patiserie.

Citeste si:  Cum sa fii sanatoasa si iarna

Bea apa!
Cantitatea de lichide trebuie sa fie adaptata la volumul diurezei, adica toata cantitatea de urina emisa de persoana care sufera de insuficienta renala.
Lichidele se administreaza treptat, in portii mici, pentru a evita cresterea tensiunii arteriale.

Cei care sufera de insuficienta renala pot avea probleme legate si de anemie severa.Aceasta poate fi combatuta cu ajutorul suplimentelor de fier, acid folic, vitamina B6 sau B12.

Citeste si:  5 modalitati in care te poti mentine in forma fara eforturi

Obiectivele acestui regim sunt acelea de a incetini progresia bolii, de a reduce fosfatemia si acidoza, controlarea tensiunii arteriale si obtinerea unei stari de nutritie adecvate.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.