fbpx

Internetul si cei mici

Un studiu realizat de curand, arata faptul ca majoritatea covarsitoare a copiilor navigheaza pe internet de la varste fragede. Tu stii ce spune copilul tau pe net, despre voi, despre el, despre casa voastra?
Sfaturi pentru cei mici
Este distractiv sa comunici cu prieteni din alte orase sau chiar din alte tari, sa faceti schimb de poze, sa va vedeti prin webcam…Internetul este o poarta catre lume, dar, te-ai gandit vreo clipa ca pe aceasta „poarta” pot intra si pericole?
Exista, din pacate, multi oameni care se dau drept ceea ce nu sunt. Ia-ti masuri de siguranta: nu le spune unde locuiesti, la ce scoala mergi, care este numele tau de familie, ce numar de telefon ai, in ce locuri iti petreci timpul liber. Si, mai ales, nu te intalni cu prietenii necunoscuti de pe internet fara sa ai si un adult cu tine. Daca vreti neaparat sa va cunoasteti, rugati-va parintii sa va scoata impreuna la o inghetata sau in parc. Ajuta-ti si prietenii din clasa sau de la bloc sa aiba grija cu cine vorbesc online. Spune-le si lor la ce sa fie atenti si cum sa trateze situatia.
Sfaturi pentru parinti
Iti cunosti copilul mai bine decat oricine. Preocuparile si siguranta lui pe internet sunt in mainile tale. Atunci cand stai de vorba cu el despre navigarea pe internet, intalnesti doua provocari majore, carora trebuie sa le faci fata:
-s-ar putea sa te simti intimidata deoarece copilul tau ar putea sti mai multe despre acest subiect decat tine. Nu te descuraja. Intelepciunea ta vine in sprijinul si in completarea cunostintelor copilului.
-daca ii impui copilului anumite interdictii pe internet, este posibil sa faca intocmai contrariul.
Din acest motiv, este important ca procesul de educare sa fie bilateral, sa il dezvolti impreuna cu piticul tau. Cel mai bine este sa ai o conversatie deschisa cu cei mici, in care sa ii faci pe ei sa ajunga la concluziile corecte privind navigarea pe internet. Unii parinti cauta o solutie simpla, asa ca instaleaza filtre de protectie pe calculator. Desi filtrele pot bloca multe dintre informatiile neadecvate, nu sunt 100% sigure si nu inlocuiesc implicarea parintilor. Copiii acceseaza internetul si din cafenele, biblioteci, asa ca trebuie sa iti inveti micutul sa fie inteligent pe internet, oriunde s-ar afla.
Sfaturi pentru profesori
Prima grija a profesorilor este sa supravegheze elevii care folosesc internetul in incinta scolii. Totodata, sa aiba o atitudine pozitiva, sa coopereze cu parintii pentru educarea copiilor si pentru a asigura ca experienta navigarii pe internet este una placuta, nu traumatizanta.

Citeste si:  Cum pastram contactul cu realitatea?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.