Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a digera si de a absorbi lactoza, proces care are loc in mod normal in intestinul subtire prin actiunea enzimei denumita lactaza. In intoleranta la lactoza, cauza o constituie deficitul enzimatic, ca o consecinta, lactoza ramane nedigerata, nu poate fi absorbita si este supusa unui proces de fermentatie in intestinul gros producand simptome specifice.

Simptome:
Lactoza nedigerata produce in intestinul gros o serie de simptome: dureri abdominale, senzatie de plenitudine, meteorism, diaree, durere de cap(cefalee), hipoglicemie precum si simptome de colon iritabil.

Citeste si:  Comunicarea eficienta cu tatal poate tine adolescentii departe de fumat

Intoletanta la lactoza sau alergie?
De cele mai multe ori intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la lapte si produse lactate, desi este vorba de fenomene complet diferite. Intoleranta la lactoza este o forma de intoleranta alimentara provocata de o activitate enzimatica intestinala redusa, spre deosebire de alergie, in care sistemul imun este pus in alerta si sunt secretati anticorpi.

Recomandari in cazul intolerantei la lactoza
Lactoza este prezenta in lapte si in toate produsele lactate dar si in alte alimente ca stabilizator si emulgator. Prelucrarea laptelui, ca de exemplu fierberea, NU are nici un efect asupra lactozei.
In cazul intolerantei la lactoza se recomanda o dieta, luandu-se in considerare componentele alimentelor ingerate. Nu trebuie uitat ca lactoza este de multe ori adaugata in diverse alimente ca emulgator (de exemplu in compozitia salamurilor) fara a fi trecuta neaparat pe ambalaj.

Citeste si:  O mama vitrega buna

Alimente nerecomandate
Urmatoarele alimente contin lactoza in cantitati mari nefiind recomandate in dieta persoanelor cu intoleranta la lactoza:
– lapte/produse lactate : lapte de baut obisnuit, lapte praf, lapte condensat, budinca, cacao,
deserturi, smantana, branza de vaci, cascaval.

-paine: paine, produse de panificatie, napolitane, biscuiti, crutoane.

-semipreparate: pizza, conserve.

-produse instant : supe instant si sosuri, fulgi de porumb(pentru piure).

Citeste si:  Schimbarile climatice vor avea un impact considerabil asupra copiilor

-alte produse: amestecuri de fulgi, musli, produse cu margarina, creme de branza.

Alimente fara cotinut de lactoza:
-carne/peste.
-legume si fructe proaspete.
-cartofi, paste fainoase, orez.
-fasole, mazare, linte uscate.
-cereale.
-mirodenii, verdeturi.
-sucuri de fructe(naturale), apa minerala, cafea, ceai.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.