fbpx

Introducere in menopauza

Menopauza este o etapa naturala in viata femeii. In general apare in jurul varstei de 48-52 ani. Ea incepe cu scaderea productiei de hormoni in ovare. Ciclurile menstruale devin din ce in ce mai neregulate pana cand dispar complet. Intregul proces dureaza intre 10 si 15 ani, variind de la femeie la femeie, si in general inceteaza pana la varsta de 65 de ani. La menopauza, femeile acuza in mod frecvent simptome precum bufeuri, transpiratii nocturne, insomnii, nervozitate si uscaciunea vaginala sau a altor membrane mucoase.

Aceste simptome rezulta dintr-o lipsa acuta de hormoni naturali estrogen si progesteron: activitatea hormonala se dezechilibreaza. In timp, acest dezechilibru poate duce la cresterea riscului de fracturi (osteoporoza) si boli cardiovasculare. Pentru a elimina simptomele asociate menopauzei si pentru a preveni osteoporoza, femeile sunt adesea tratate cu terapie de substitutie cu doza redusa de hormoni.

Menopauza este o etapa fiziologica (obligatorie) in viata unei femei care marcheaza sfarsitul perioadei de fertilitate – activitatea ovariana inceteaza definitiv, avand drept consecinte disparitia ovulatiei si a secretiei hormonilor sexuali feminini (estrogenii si progesteronul). Concret, femeia nu mai are ciclu menstrual.
Spre deosebire de barbati, al caror organism nu inceteaza niciodata sa produca spermatozoizi, femeile dispun de un stoc limitat de ovocite. Fiecare fetita se naste cu un capital de foliculi (circa un milion), dintre care unii vor evolua si se vor transforma in ovule, iar 75% dintre acestia vor degenera spontan. Acesti foliculi sunt cei care secreta hormonii sexuali. Numai ca, in jurul varstei de 45-55 de ani, "rezerva" se epuizeaza si, dupa o perioada de tranzitie in care ciclurile sunt neregulate, se instaleaza cu adevarat menopauza.

Citeste si:  Drew Barrymore se mentine in forma mancand de trei ori pe zi

Cu cativa ani inainte de instalarea menopauzei (3-5 ani), modificarile hormonale aduc cu sine si primele schimbari majore.Progresiv, ciclurile devin neregulate: menstruatia poate intarzia saptamani sau chiar luni, perioada de sangerare devine mai lunga sau mai scurta, sanii sunt durerosi. Apoi, cu cat se apropie mai mult faza de "tranzitie" reala, cu atat tulburarile sunt mai accentuate – consecinta a faptului ca organismul se straduieste sa se acomodeze.
Unul dintre cele mai frecvente si suparatoare simptome il reprezinta bufeurile (70-80% dintre femei acuza astfel de valuri de caldura), care au o frecventa ce variaza de la persoana la persoana – de la un bufeu o data pe saptamana, pana la 20 pe zi.
Alte semne care insotesc debutul menopauzei sunt: transpiratii abundente noaptea, in special, oboseala, balonari, dureri de cap, nervozitate, iritabilitate, insomnii, stari anxioase si depresive, palpitatii, senzatie de sufocare, dureri articulare si musculare, tulburari de memorie si de concentrare, diminuarea libidoului. Efectele menopauzei nu sunt aceleasi la toate femeile.
Unele suporta aceasta "trecere" fara prea mare dificultate, pe cand la altele aceste manifestari extrem de jenante pot fi ample si de lunga durata.

Ai observat si tu ca unele dintre femeile ajunse la menopauza si-au modificat silueta. Unele s-au ingrasat cu cateva kilograme, altele par ca si-au pastrat vechea greutate, dar s-au rotunjit vizibil in zona abdomenului. Oare asa ti se va intampla si tie? Nu neaparat. Dupa varsta de 50 de ani anumite functii fiziologice incep sa se degradeze, mecanismele de reinnoire a celulelor sunt mai putin performante, astfel ca organismul imbatraneste intr-un ritm mai accelerat. De aceea pot aparea diverse anomalii metabolice: hipertensiunea arteriala, diabetul, hipercolesterolemia, acumularea de kilograme. Estrogenii o protejau pe femeie de aceste tulburari, dar acum carenta hormonala favorizeaza aparitia acestor procese. Asta nu inseamna ca toate femeile intrate la menopauza se vor ingrasa. Factorii genetici, precum si stilul de viata au un cuvant greu de spus.
Lipsa de miscare si excesele alimentare sunt marii dusmani ai siluetei tale.

Citeste si:  Energia din alimente

Lipsa hormonilor feminini constituie un factor de risc pentru aparitia unor afectiuni si tulburari serioase. Odata cu varsta, densitatea minerala osoasa se diminueaza progresiv. Afectiunea se numeste osteoporoza. Dupa menopauza, in fiecare an dispare peste 1-2% din masa osoasa.
Osteoporoza creste fragilitatea oaselor si riscul de fractura. O cazatura sau transportarea unui bagaj mai greu poate frange oasele, cele mai periclitate fiind vertebrele, oasele coapselor si ale antebratelor. Deseori fractura se vindeca prost si cu efecte neplacute. Daca nu doresti sa urmezi sau nu iti este recomandata terapia hormonala de substitutie, poti lupta impotriva tulburarilor menopauzei prin adoptarea unui stil de viata sanatos si avand grija sa ai o dieta echilibrata, care sa includa si produse alimentare bogate in fitoestrogeni. Cercetarile stiintifice arata ca japonezele, care consuma multe produse pe baza de soia, sufera mult mai putin de pe urma tulburarilor de menopauza decat americancele sau europenele. Produse speciale ce contin fitoestrogeni se gasesc si la noi, in magazinele naturiste.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.