Invata-i sa te pretuiasca

Din dorinta de a-i darui o copilarie de vis, orice mamica isi copleseste micutul cu atentii. Din pacate, acesta ajunge sa creada ca totul i se cuvine, fara a intelege ce e recunostinta.
A crescut sub ochii tai, a primit educatia pe care ti-ai dorit-o si nu-i lipseste nimic. Totusi, copilul tau nu apreciaza valorea sacrificiilor tale, e pretentios si cere din ce in ce mai mult de la tine. Crezi ca e imposibil sa remediezi situatia? Te inseli. Dar, inainte de a-ti oferi cateva „ponturi”, iata o tema de meditatie: oare nu te comporti si tu la fel cu parintii tai?
Ia lectii de egoism
Te-ai obisnuit ca tu sa le faci pe toate si sa porti povara grijilor doar pe umerii tai. Familia e fericita si asta te multumeste. Dar tu, esti fericita? Ca sa te simti apreciata, sa primesti respectul si recunostinta cuvenita din partea copiilor, trebuie sa dai dovbada si de un pic de egoism. E o misiune pe termen lung, dar cu rezultate garantate.
Pune-te in locul lui
Si tu ai fost si mai esti fata lu’ mama. Cum vad copiii tai relatia dintre voi? Ridici tonul la ea? Ai grija ca, la zilele aniversare, la sarbatori, sa-i duci atentii, sa-i faci surprize? Iti ceri iertare cand gresesti fata de ea? O vizitezi cat poti de des? Micutii au tendinta de a copia, chiar si inconstient, comportamentul mamei. Prin urmare, asa cum te comporti tu cu mama, asa sunt si ei cu tine.
Fericirea sta in lucruri simple
Daca micutul s-a obisnuit sa bata din picior si sa primeasca ce-si doreste, e cam greu sa-l dezveti acum. Dar nu e imposibil. Poti face loc, in conversatiile voastre, unor istorioare din copilaria ta, care sa scoata in evidenta bucuria traita la cadourile simple, cu valoare sentimentala. Explica-i cu cate sacrificii reusesti sa-i indeplinesti dorintele si ca nu e deloc usor.
Repetitia e mama invatataturii
Nu da inapoi atunci cand vezi ca odrasla isi ia in deradere intentiile de a o corecta. Aminteste-i cat poti de des ca nu mai ai de gand sa-i faci curat in camera, spre exemplu. Daca e cazul, lipeste-i un anunt pe usa in acest sens. Pana la urma, va fi nevoie sa ia in considerare ce spui.
Fapte, nu vorbe!
Nu crede in promisiunile unui copil si, cu atat mai putin, in cele ale unui adolescent! Impune-te cu calm si cu umor, in mod ferm si concis. Daca ii vei spune raspicat ca nu ai nevoie de cadouri din economiile lui, ci ai vrea, mai degraba, sa vezi ca-si asuma responsabilitati, s-ar putea sa fie un „targ” convenabil pentru ambele parti.
Impreuna, si la bine si la greu
Hotaraste, impreuna cu sotul, sa nu cedeze niciunul dintre voi in fata mofturilor copilului. Astfel, va incepe sa aprecieze cand faceti sacrificii pentru a-i face lui pe plac. De aici pana la recunostinta profunda nu mai e decat un pas.

Citeste si:  Cum crestem imunitatea bebelusilor?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.