Litiaza renala

Pietrele la rinichi, asa cum sunt denumiti popular calculii renali, sunt adesea descoperite in timpul unor investigatii de rutina. De cele mai multe ori, calculii renali nu isi fac simtita prezenta in nici un fel si sunt adesea eliminati prin urina chiar fara ca „bolnavul” sa realizeze.
Problemele apar cand pietrele la rinichi ating dimensiuni suficient de mari incat sa blocheze caile urinare, determinand in acest mod aparitia complicatiilor si a durerii.
Durerea produsa de calculii renali de dimensiuni mai mari, ce nu pot fi eliminati in mod natural prin urina, este extrem de intensa, persoanele in cauza fiind nevoite sa apeleze de cele mai multe ori la asistenta medicala de urgenta.
Pietrele la rinichi se formeaza intr-o perioada lunga de timp, fara sa prezinte nici un fel de simptom, durerea aparand brusc, in momentul in care calculul blocheaza tractul urinar.
Din fericire, indepartarea pietrelor la rinichi nu mai este de ceva vreme o procedura invaziva, interventia chirurgicala fiind folosita in cazurile in care celelalte tipuri de tratament nu dau rezultate sau in cazul aparitiei complicatiilor.
In prezent, cea mai utilizata metoda de eliminare a calculilor renali este litotripsia – utilizarea ultrasunetelor pentru a „farama” calculii renali, care vor fi apoi eliminati prin urina.

Citeste si:  5 sfaturi de care e bine sa tii cont daca vrei sa slabesti fara a pierde masa musculara

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.