Lucruri care slabesc increderea copiilor

In orice situatie, increderea in sine este superioara neputintei sau plansetelor. De cele mai multe ori, adolescentii se plang ca nu mai fac fata, ca nu mai suporta sau ca nu mai rezista presiunilor si nevoilor la care trebuie sa se supuna zilnic.
Slabiciunea te face sa fii vulnerabil in fata oricarui adversar, care poate profita de acest lucru si te poate controla si “juca pe degete” asa cum vrea si cum ii place.
Aminteste-i acest lucru copilului tau de fiecare data cand vezi ca este debusolat, deprimat sau lipsit de incredere.
Care sunt cauzele care slabesc increderea adolescentilor?
1.Nehotararea
Cand sunt pusi in fata unei decizii, se folosesc de “stop”, “stai sa ma gandesc” sau alte cuvinte si propozitii in care regasim negatia, tocmai pentru a mai trage de timp pana iau decizia corecta. Desi tindem sa credem ca sunt foarte repeziti si nu se gandesc de doua ori inainte de a face un lucru, faptele si gesturile lor dovedesc cu totul altceva.
2.Teama
Teama este asociata cu renuntarea. Cu cat le este mai teama de un lucru, cu atat mai usor vor renunta la el. Visele si sperantele sunt usor, usor indepartate, iar lipsa increderii isi face si mai resimtita prezenta.
3.Insecuritatea
Opinia despre ceea ce cred sau ceea ce isi doresc va fi foarte usor spulberata daca nu sunt siguri pe ce gandesc, pe corectitudinea faptelor sau a lucrurilor. Daca nu suntem siguri de ceva, ne este mai usor sa stam si asteptam sa fie facut primul pas pentru a ne putea mobiliza mai usor dupa aceea. La fel este si in cazul copiilor.
4.Mandria
Mandria si orgoliul sunt de cele mai multe ori, cele mai destructive “calitati” ale unei persoane. In multe situatii, mandria si orgoliul pot fi de folos, insa acele situatii sunt exceptii si sunt destul de greu de diferentiat de cele normale.
Daca esti mandru de tine si orgolios cu ceilalti, nu inseamna ca le esti superior sau ca ai mai multa incredere in tine. Inseamna ca vrei sa protejezi putinul pe care il ai si ca nu vrei sa arati mai mult decat ai aratat deja pana acum.
5.Grijile
Adolescentii au si ei grijile lor legate de scoala, prieteni, familie, etc. Grijile slabesc increderea in sine si nu ajuta in niciun fel la rezolvarea pe cale scurta si usoara a problemelor.

Citeste si:  Persoanele care consuma sare in exces risca sa se imbolnaveasca de ulcer

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.