fbpx

Mancarea bio vs junk food

Intr-o lume in care punem pret pe calitatea si pe cantitatea produselor pe care le consumam, ma intreb ce preferam: mancare bio, sanatoasa, dar mai putin gustoasa, sau junk food, mancarea plina de calorii si cu un gust inegalabil?
Majoritatea dintre dumneavoastra vor fi tentati, la prima vedere, sa aleaga cea de-a doua varianta, fiind cea mai accesibila si cunoscuta tuturor. Toata lumea apeleaza din cand in cand la mancarea de tip fast-food, la shaorma sau la alte “minunatii” culinare, din lipsa timpului liber sau a bugetului, care nu ne permit sa luam masa undeva la un restaurant sau sa o pregatim acasa. Din pacate, este mult mai usor sa mananci un hamburger, decat sa-ti pregatesti o supa sau un sote de legume proaspete.
Ceea ce nu stim este faptul ca mancarea de tip fast-food ne “ajuta eficient” in cresterea valorilor colesterolului rau si a riscului bolilor cardio-vasculare, precum si a obezitatii.
De asemenea, riscul aparitiei cancerului este mult mai mare la persoanele care consuma acest tip de mancare, decat in cazul celor care consuma alimente bio.
Ce sunt alimentele bio? In ultimul timp, am tot auzit de aceasta “moda” a mancarii bio, insa atunci cand solicitam intr-un restaurant un meniu cu alimente bio sau intr-un hypermarket un catalog cu astfel de produse, nu ar trebui sa ne suprinda faptul ca inca nu dispun de informatii despre aceste produse, existenta lor pe rafturile magazinului fiind practic imposibila.
De ce se intampla acest lucru? Pentru ca mancarea bio, pe cat este de sanatoasa, pe atat este si de scumpa.
Mancarea bio presupune acea gama de produse obtinuta pe cale naturala, fara a adauga conservanti chimici sau furaje, in cazul in care vorbim de produsele provenite de la animale: carnea, laptele, etc.
Conform cercetatorilor britanici, mancarea bio ne salveaza de riscul aparitiei cancerului, a alergiilor provocate de anumite alimente si proteinele pe care acestea le contin si ne prelungesc viata cu cativa ani. Aceeasi cercetatori sustin faptul ca adevarata dieta care ne face mai sanatosi trebuie sa fie echilibrata si diversificata. Pe langa legumele si fructele crescute natural, avem nevoie si de proteine de origine animala, care vrem nu vrem, tot vor contine conservanti chimici, datorita furajelor cu care animalele au fost hranite. In Romania, inca nu ne permitem sa crestem animale si sa dezvoltam produse 100 % naturale, pentru ca nu avem suficiente resurse financiare pentru aceste lucruri. De aceea, majoritatea produselor bio de care ne putem bucura sunt importate si costa foarte mult, in comparatie cu cele “normale”, cu care ne-am obisnuit deja.
Consumul de mancare bio ar trebui incurajat, pentru ca nu ne afecteaza sanatatea si nici nu provoaca dependenta, asa cum o face junk-food, spre exemplu. Este o investitie buna, pe termen lung, care ne-ar putea salva de multe probleme de sanatate, asa ca inainte de a-i gasi dezavantajele, mai bine am incerca sa o adoptam ca stil de viata, chiar si pentru o perioada scurta, de proba.

Citeste si:  Fergie de la Black Eyed Peas este dependenta de… pizza cu fructe de mare!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.