Masajul si efectele sale terapeutice

Masajul reprezinta una dintre cele mai simple forme de terapie care pune accentul pe atingere, fiind in prezent o terapie consacrata de vindecare si infrumusetare.
Efectele relaxante ale masajului ajuta la imbunatatirea circulatiei limfei, intensificand astfel functionarea sistemului imunitar.
Masajul ajuta foarte mult si la calmarea stresului, starilor de anxietate si a insomniei. Reduce durerea menstruala si problemele digestive precum constipatia si balonarea.
Masajul consta intr-o multitudine de miscari, unele menite sa relaxeze, altele sa stimuleze. Principalele tehnici sunt miscarile circulare, loviturile ritmice, frectionatul, miscarile de “tocare” si mangaiatul.
Miscarile circulare sunt de doua feluri: cele pe care le executam usor, ritmic, cu varful degetelor si cele pe care le executam incet , larg cu palmele.
Loviturile ritmice sunt practicate pe intreaga suprafata masata, unind degetele si lasand mana sa se muleze pe forma corpului. Loviturile practicate sunt cursive, lungi, intensitatea lor poate fi cand usoara, cand profunda, in functie de nevoile pacientului. Masajul incepe prin plasarea mainilor de-a lungul coloanei vertebrale, in stanga si dreapta, cu degetele unite si indreptate catre fese. Mainile coboara pe fiecare parte a coloanei, aplicand presiune cu palma, in afara de degetele mari.
Frectionatul este miscarea asemanatoare framantatului aluatului de paine. In momentul in care palma prinde muschiul il framanta superficial pana ce acesta se relaxeaza.
Miscarile de tocare se executa folosind muchiile palmelor, cu incheieturile relaxate, aplicand asupra muschiului o lovitura incisiva si scurta pentru a elibera tensiunea acumulata.
Miscarea de mangaiere consta in batai usoare cu varfurile degetelor pe suprafata pielii, fara a aplica nici un pic de presiune.
Prin masaj, muschii si pielea se misca, eliberand tensiunea si tratand ligamentele si tendoanele. De asemenea, masajul ofera confort, sprijin si linistire printr-o simpla atingere.
Reduce tensiunea musculara, nevoie de medicamente impotriva calmarii durerilor si poate fi totodata folosit pentru a incuraja intimitatea in cuplu.

Citeste si:  Piramida sanatatii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.