Mi s-a rupt apa

Zilele trec si momentul nasterii se apropie din ce in ce mai mult. Emotiile cresc, insa trebuie sa-ti pastrezi calmul si sa nu intri in panica. La nastere, un copil masoara 51 de centrimetri si cantareste aproximativ 3500 de grame. Diametrul capului are circa 35 de centrimetri.
In general, nasterea incepe prin contractile travaliului timpuriu si sunt asemanatoare unor dureri mai pronuntate, ca atunci cand sunteti la menstruatie. Cu o saptamana inaintea travaliului puteti observa o usoara scurgere sangerie, insa nu trebuie sa va alarmati. In cazul in care secretia este abundenta, mergeti de urgenta la medic.
Durerile acestea apar regulat, din 20 in 20 de minute la inceput, dupa care la intervale mai scurte.
La unele femei travaliul incepe cu ruperea apei, in timp ce la altele lichidul amniotic se scurge brusc. Imediat dupa aceea incep si contractiile care imping capul copilului in jos, dilatand bazinul pana ce devine cu 10 cm mai larg.
In prima etapa a travaliului, asistenta trebuie sa controleze la intervale regulate bataile inimii fatului, bazinul si intensitatea contractiilor tale. Prima faza dureaza de obicei intre cinci si zece ore, daca sunteti la prima sarcina si trei ore daca ati mai nascut.
In momentul in care bazinul se dilata complet, incepe cea de-a doua etapa a travaliului, in decursul caruia se naste copilul. Datorita faptului ca acele contractii devin din ce in ce mai puternice, veti avea nevoia irezistibila de a impinge.
Nu face acest lucru inainte sa ai acordul asistentei sau al medicului care te supravegheaza. Presiunea contractiilor impinge capul copilului din ce in ce mai jos, asa ca de acum inainte lucrurile vor decurge mult mai repede si mai usor.
Cand vei auzi primul planset al copilului, vei fi cuprinsa de fericire, incat nu vei mai putea simti nicio durere.
Imediat dupa nastere, copilului i se face o evaluare numita scorul Apgar, la care bebelusul va primi un punctaj in functie de respiratie, culoarea pielii, bataile inimii, musculatura si raspunsul la reflexe.
Dupa ce bebelusul iti este increditat, te poti bucura alaturi de partenerul tau de fiinta minunata pe care ai adus-o pe lume si care va insemna totul pentru voi de acum incolo.

Citeste si:  Un test hormonal poate prezice reusita fertilizarii in vitro

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.