fbpx

Monitorizarea sarcinii

Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc scazut crescut astfel incat rata morbiditatii si mortalitatii perinatale sa fie cat mai reduse.

Ce investigatii de laborator sunt necesare in cursul unei sarcini normale?
Hemograma – trebuie efectuata imediat dupa stabilirea diagnosticului de sarcina pentru depistarea precoce a anemiei. Incepand cu saptamana 21 trebuie repetata hemograma la fiecare 4 saptamani, urmarindu-se in special valoarea hemoglobinei.

Grupul sanguin si Factorul Rh – trebuiesc efectuate cat mai rapid la ambii parteneri pentru a identifica o posibila incompatibilitate de grup sangvin si Rh, si de a permite o corecta monitorizare in cursul sarcinii.

Examenul de urina – trebuie efectuat la fiecare 4 saptamani pentru a depista o eventuala infectie (se recomanda in acest caz si urocultura) , posibilele pierderi de proteine, prezenta de glucoza.

Anticorpii IgG si IgM pentru virusul rubeolei – cat mai precoce in sarcina.

Anticorpii IgG si IgM pentru citomegalovirus – citomegalovirusul are aceleasi efecte asupra embrionului ca si virusul rubeolei trebuind depistat in primul trimestru de sarcina, cat mai rapid.

Anticorpii IgG si IgM pentru toxoplasma trebuie testati inainte de sarcina sau cat mai rapid in sarcina.
Anticorpii IgG si IgM pentru virusul verpetic tipI/II – exista doua tipuri distincte de virus herpetic: HSV I si HSV II . HSV I este asociat in principal cu infectii oculare si orale, in timp ce HSV II determina leziuni genitale. Ambele virusuri raman intr-o stare latenta si pot fi reactivate in cursul sarcinii.

Citeste si:  Invata-ti adolescentul sa ia mic-dejunul

Serologia pentru sifilis (VDRL si TPHA) se efectueaza atat la inceputul sarcinii cat si in trimestrul trei.

Serologia pentru HIV (virusul imunodeficientei umane) se face numai cu acordul dumneavoastra la debutul sarcinii. Rata de transmitere la fat este de 25-50%.

Antigen Hbs se determina cat mai aproape de momentul nasterii la femeile cu risc crescut fata de aceasta infectie.

Serologia pentru Listeria monocytogenes – listeria este o bacterie ce se transmite la om prin consumul de alimente contaminate: lapte pasteurizat si derivate ale acestuia, carne si legume crude, produse de tip fast – food.

Citeste si:  Terapia prin scris: Invata cum sa-ti exprimi sentimentele

Examenul secretiei vaginale trebuie efectuat ori de cate ori se prezinta leucoree.

Determinarea antigenului Chlamydia in secretii genitale sau in urina.

Cultura secretie genitala pentru Streptococ de grup B – streptococul B reprezinta unul din cei mai importanti agenti patogeni in perioada neonatala. Pentru prevenirea complicatiilor, se recomanda screening – ul pentru Streptococul de grup B (din secretie genitala) la toate gravidele aflate in saptamanile 35-37 de sarcina.

In functie de conditiile patologice preexistente, aceste investigatii screening pot fi completate cu determinarea ureei sanguine, creatininei, acidului uric, transaminazelor, bilirubinei, glicemiei, electroforezei proteinelor serice.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.