fbpx

Nodulii la san

De mica am fost invatata ca orice problema de sanatate, cat de mica ar fi nu trebuie neglijata si trebuie tratata din timp, pentru a nu lua amploare.
Am ales sa tratam astazi subiectul nodulilor la sani, pentru ca foarte multe femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani se confrunta cu aceasta problema de sanatate.
Nodulii la san pot aparea din diverse motive:
Din cauze hormonale,iar aici este esentiala interventia unui medic specialist endocrinolog care sa monitorizeze si sa determine prin analize si investigatii de specialitate tratamentul corespunzator.
Din cauza unui traumatism: o lovitura, o cazatura sau orice alta forma de violenta care s-a produs asupra sanului poate provoca formarea nodulilor.
Nodulii la san se pot prezenta sub mai multe forme:
Pot fi formatiuni solide, denumite fibroadenoame sau pot fi lichide, denumite chisturi si care nu pot prezenta riscul aparitiei cancerului, la care toata lumea se gandeste cand aude de noduli.
Pentru a putea afla de ce natura este nodulul, solid, lichid, benign, malign trebuie sa faceti o ecografie mamara, unde se poate vedea cu usurinta si se pot stabilii detalii ecografice esentiale: dimensiune, forma.
De regula, acesti noduli care se formeaza din cauze hormonale sau proveniti din urma unei lovituri nu reprezinta un risc, insa daca durerile de san sunt insuportabile, iar dimensiunea lui este de speriat, este indicat sa faceti o operatie de inlaturare a acestor noduli.
Desigur, pana la operatie, trebuie incercata si o forma de tratament, care este stabilita tot de medicul care monitorizeaza evolutia acestor noduli. De regula, tratamentul prescris are la baza picaturi care se iau dimineata, la pranz si seara si un unguent anti-inflamator.
In cazul nodulilor provocati de dereglarile hormonale, tratamentul cu anti-conceptionale trebuie oprit, pana ce medicul isi da acordul asupra acestui lucru. Hormonii pe care aceste pilule ii contin pot agrava sau deregla si mai rau evolutia acestor noduli.
In cazul in care nodulii nu va supara si nu aveti nici un efect negativ din cauza lor, nu aveti de ce sa faceti griji sau sa va supuneti unei operatii. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este un control regulat, o data la 6 luni, pentru a urmari evolutia sau din contra, stagnarea acestor noduli.

Citeste si:  3.5 MILIOANE DE SECUNDE NE DESPART DE TERMENUL LIMITÄ‚ PREVÄ‚ZUT PENTRU A ACOPERI DEFICITUL MONDIAL DE CADRE MEDICALE
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.