Obezitatea, problema si la copii

Obezitatea reprezinta una dintre cele mai des intalnite afectiuni la copii. Ea reprezinta o tulburare cu care ramai de-a lungul vietii, care necesita in permanenta o dieta speciala, exercitii fizice, cat si sfatul unui medic si medicamente pentru a tine sub control orice dereglare a metabolismului.
Daca este scapata de sub control, obezitatea prezinta riscul de a dezvolta diverse afectiuni, de la boli de inima pana la cancer, hipertensiune arteriala, afectiuni respiratorii si ale vezicii biliare.
Printre cauzele care determina obezitatea se numara: diabetul, dereglari ale glandei tiroide, ereditatea si lipsa miscarii. Fumatul, consumul de alcool si stilul de viata sedentar sunt insa cele mai des intalnite cauze. Asigura-te ca odrasla ta nu obisnuieste sa practice vreunul dintre aceste „sporturi” atat de „la moda” printre copii cu varsta intre 10 si 18 ani. De asemenea, anumite medicamente precum estrogenii, insulina, progesteronul si steroizii pot provoca o crestere in greutate.
Sportul si dieta echilibrata sunt doua dintre “tratamentele” care combat cu succes obezitatea. Reducerea numarului de calorii joaca de asemenea un rol important. Exercitiile fizice au rolul de a produce arderea caloriilor si de a elimina cateva kilograme care s-au depus inestetic pe diverse parti ale corpului.
Medicul este insa cel care stabileste toate aceste reguli si care poate recomanda diete si medicamente care sa scada pofta de mancare, dar care sa nu afecteze organismul.
Ce trebuie sa stiti este ca nu va putea da jos kilograme pana ce aportul de energie nu va fi mai mic decat consumul de energie. Fumatul reduce apetitul, insa afecteaza mecanismul depozitarii lipidelor, favorizand acumularea acestora in zona taliei.
Alcoolul mareste aportul de calorii, deoarece este prelucat in organism pe aceleasi cai ca si grasimile. Pentru a evita aparitia obezitatii la copii, este recomandat ca acesta sa aiba trei-patru mese pe zi, moderate, bogate in fibre vegetale si slabe in grasimi. Evitarea activitatilor sedentare si stabilirea zilnica a unui timp pe care sa-l aloce exercitiilor fizice este un plus in plus in lupta cu kilogramele.
Consumul zilnic de bauturi racoritoare, sucuri de fructe sau cacao trebuie redus, deoarece aceste lichide sporesc riscul aparitiei obezitatii.

Citeste si:  Contraceptia de urgenta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.