Parinti si bunici: coechipieri sau adversari?

Ciudat , nu-i asa? Parintii nopstri au mai multa rabdare si mai multa energie decat noi, cand se ocupa de nepoti, adica de copiii nostri… Admirabil! Dar ne cam calca pe nervi, cand ideile lor despre educatie se bat cap in cap cu ale noastre.

-Cu bunicii, copiii sunt mai putin presati de timp.Si il folosesc atat de distractiv!
-Pozele vechi-stravechi, papusile cu care se juca mama lor cand era mica…Bunicii transmit istoria familiei.
-Realizand ca si parintii lor au fost mici inainte de a deveni adulti, copiii invata ce inseamna sa cresti mare.
Rareori ai sa auzi o bunica sau un bunic spunand:”Sa-si creasca singuri copiii, asa cum i-am crescut si noi pe ei!”. Marea majoritate abia asteapta sa iasa la pensie, ca sa isi asume sarcina de bunici. Dar…Nu este cinstit din partea noastra sa ne lasam copiii plocon la ei, pe termen nelimitat! Este un gest egoist – parintii nostri au, si ei, nevoie de momente de respiro, de ore si zile in care sa se ocupe de ei insisi si atat.Asa ca, pentru armonia familiei, e bine sa stabilim niste reguli de baza.
1. Mamaie se ocupa de cel mic.Dar nu tot timpul!
Adevaratii parinti considera intotdeauna ca este de datoria lor sa isi ajute copiii. Iar „copiii” au alt curaj sa faca, la randul lor, copii, cand stiu ca vor fi sustinuti de mama si tata. Chit ca generozitatea asta le va rapi bunicilor posibilitatea de a se bucura de viata acum, cand sunt, in sfarsit, liberi – sa calatoreasca, sa mearga mai des in statiune sau sa se odihneasca, pur si simplu, atunci cand vor. Pentru ei, nimic din toate astea nu se compara cu bucuria de a avea nepoteii aproape. Cu o conditie:sa nu abuzam de ei, sa intelegem ca au nevoie, si ei, de autonomie. Altfel conflictele nu vor intarzia sa apara.
Sfatul nostru. Planificati impreuna „zilele de garda” ale bunicilor, tinand cont de problemele personale pe care le au, si ei, de rezolvat.Si straduieste-te sa respecti acest program! Nu le lasa copiii toata vacanta – poate fi foarte obositor pentru ei; in plus, poate vor sa petreaca si altfel cateva saptamani…
2. Buni il rasfata (putin cam mult)!
Multi tineri parinti se plang ca bunicii „strica educatia copilului”:ii fac toate placerile, il razgaie, drept care nu mai este chip sa te intelegi cu el, cand se intoarce acasa. Si il si „indoapa”! Aici nu avem dreptate. Poate ca noi suntem adeptele dietelor light, iar mama ne critica, de cate ori are ocazia, pentru ca „abuzam de semipreparate si produse congelate”.Dar sa ne gandim putin: cum sa privezi o bunicuta de placerea de a coace prajiturele pentru nepotel?! Si cum sa il privezi pe el de aceste savori – miam,miam! – de care isi va aminti toata viata?
Sfatul nostru. Priveste partea buna a lucrurilor:copilul tau se familiarizeaza cu anumite gusturi si savori,se obisnuieste sa fie deschis la nou si nu va face niciodata nazuri la mancare.
3. Alte reguli, alt mod de viata.
„Buni ma lasa sa ma culc tarziu”…
„Tataie imi da voie sa sar in picioare pe canapea”…ia te uita! Si cu noi erau asa de exigenti, cand eram copii! Asta e, s-au schimbat si ei, o data cu rolul pe care il joaca: acum nu mai sunt ei responsabili cu eductia. Vor doar ca micutii sa se simta bine la ei si sa isi doreasca sa revina. In definitiv, ar trebui sa iti para bine ca nu se amesteca in educatia lor – ai avea impresia ca iti uzurpa autoritatea si ar iesi scantei.
Sfatul nostru. Explica-le copiilor tai ca fiecare familie are stilul ei de viata si reguli proprii. Daca pricep ca nu le ceri sa aleaga intre voi si bunici, nu vor avea probleme sa accepte ambele „coduri de conduita”. Confruntarea cu lumi si moduri de viata diferite ii incita si le prinde bine.
In plus.
Banul – ochiul dracului.
„Arunca banii pe tot felul de prostii de care copilul nici nu are nevoie, dar pe mine nu ma intreaba cum ma descurc”. Gandul urmator ar suna asa:”Oare parintii mei ma iubesc cu adevarat?” Cu alte cuvinte, esti geloasa pe propriul tau copil! Nu te supara, dar sai calul rau de tot!

Citeste si:  Rujeola la copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.