fbpx

Plutesc in aer metale „grele”

Se gasesc in peretii cladirilor publice, in conductele de apa, in carburanti etc.Ajung in plamanii nostri pe calea aerului si, dupa expuneri prelungite, pot da lovituri grele sanatatii (in acest sens figurat le-am spus „metale grele”).
1. Amiant:periculos pentru plamani.
Amiantul (o varianta de azbest) este o roca fibroasa (un compus din silicat de calciu si silicat de magneziu), plina de calitati: foarte solida, rezistenta la temperaturi, are proprietati izolante termice si fonice.De aceea a fost larg utilizata in industrie si constructii.Din nefericire, pe masura ce „imbatraneste”, roca difuzeaza in atmosfera fibre microscopice.Prin inhalarea prelungita (cazul muncitorilor din constructii), fibrele se fixeaza pe peretii plamanilor provocand, in timp, cancere pulmonare, calcifieri ale diafragmei, cancer bronsic etc. In SUA, utilizarea amiantului a fost interzisa in 1960. Franta a facut acest pas in 1994 si deruleaza un program de decontaminare a cladirilor. In Romania amiantul nu este interzis, s-au stabilit doar valori limita ale concentratiei lui.
2. Plumb:toxic pentru intregul organismul.
Corpul uman il elimina lent. Consecinta:acest metal prezent, in principal, in carburanti, conducte de apa si picturi vechi, se acumuleaza in oase, apoi in celelalte tesuturi, otravind tot organismul. Aceasta e intoxicatia saturniana (saturnism), cu simptome foarte grave: tulburari digestive,pierderi de memorie, leziuni cerebrale sau renale ireversibile. Normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii stabilesc concentratiile maxime de plumb admise in apa si cladiri.
3. Aluminiu:nociv pentru creier.
Alimentatia obisnuita furnizeaza un minimum de aluminiu, dar concentratia acestui metal poate creste vertiginos, cand consumam in exces preparate alimentare acide (tomate, varza, lamai…), prezentate in caserole sau alte ambalaje din aluminiu. Prima victima a „supradozei” de aluminiu este creierul.
4. Metale radiactive:ataca sangele si maduva spinarii.
Cam 50% din radioactivitatea pe care o „absoarbe” organismul provine din natura, restul avand surse artificiale – in principal, investigatii medicale. Corpul uman poate „filtra” fara probleme o anumita doza de radioactivitate. Dincolo de aceasta limita se produc modificari in formula sanguina, a maduvii spinarii etc.In mediile cu radioactivitate crescuta, conditiile de munca sunt strict normate, pentru a proteja personalul pe cat posibil.
5. Cum ne protejam.
Evitand, pe cat posibil, „vecinatatea” acestor metale nocive.

Citeste si:  Provocarea Farmec: Poti schimba pretul produselor pe farmec.ro!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.