fbpx

Probleme cu respiratia

Ti se poate parea de multe ori ca micutul tau respira greu sau ca se forteaza sa traga aer. Acest lucru se poate intampla si dupa o partida zdravana de plans, cand sunt atat de concentrati sa planga incat pret de cateva minute uita sa respire.
Pentru ca nu stie sa vorbeasca inca sau pur si simplu nu stie cum sa explice ce are, micutul incepe sa planga, deoarece pentru ei asta este singura cale de comunicare. E singurul mod in care iti poate capta atentia.
Pentru a-l ajuta si pentru a afla ce problema are, incearca sa iti pastrezi calmul si sa nu te panichezi. Daca are aceste probleme de respiratie in timp ce te joci cu el sau va uitati la desene, ia-l in brate si du-l spre o sursa de aer. Deschide geamul, aeriseste camera si tine-l cateva minute la aer curat. Urmareste momentul in care isi reia respiratia. In mod normal, respiratia este oprita pentru 30 de secunde.
Aceste probleme respiratorii pot fi provocate si de infectiile respiratorii sau raceli. Daca tuseste destul de puternic, este agitat si nu are pofta de mancare, este clar ca puiul tau necesita un consult medical imediat.
Una dintre cele mai frecvente infectii respiratorii este bronsiolita. Aceasta afectiune apare de obicei in primul an de viata. Semnalele de alarma care te atentioneaza ca prichindelul are bronsiolita sunt urmatoarele: respiratie dificila, miscari ale narilor, retractii ale muschilor dintre coaste, are febra sau hipotermie sau apnee ( momente in care nu respira ).
Daca micutul prezinta unul dintre aceste simptome, nu sta pe loc si mergi de urgenta la camera de garda a unui spital de pediatrie. Nu ii administra medicamente, aspirina si nu ii face in nici un caz frectie cu alcool.
Un alt motiv pentru care copilul poate respira greu poate fi o posibila obturare a unui canal respirator cu un obiect sau un aliment mic.Cand sunt mici, au obiceiul de a baga in gurita diverse obiecte, pe care le pot inghiti intr-un moment de neatentie din partea parintilor.
In cazul in care respiratia este zgomotoasa sau copilul nu mai poate respira sunati de urgenta la 112. Nu incercati sa executati manevra Heimlich decat daca ati urmat vreun curs de ajutor sau sunteti cadru medical. Mai ales in cazul in care si-a pierdut constiinta, acesta manevra este total interzisa.
Insa daca micutul s-a inecat in timp ce manca alimente nesolide, nu ai de ce sa-ti faci griji. Daca tuseste eficient, nu este in pericol. Pune-l sa stea culcat, intoarce-l pe o parte si bate-l cu podul palmei intre omoplati.

Citeste si:  Celulele stem, cel mai pretios cadou pentru copilul tau
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.