fbpx

Probleme cu stomacul?

“Te arde stomacul”!
Nu poti sa mananci nimic pentru ca orice-ai face..incepe sa te doara stomacul. Nu stii din ce cauza, nu stii ce alimente sa eviti sau ce pastile sa iei, asa ca iei decizia ca de azi incolo sa nu mai mananci nimic. Si-asa iti doreai sa mai slabesti putin!
Dar ghici ce? Durerea tot nu dispare, iar tu incepi sa te panichezi si mai tare. Dupa doua zile de zacut in pat cu ceaiuri si covrigei, decizi ca e cazul sa mergi la medic.
Pentru a explica mai pe larg arsurile de stomac nu avem foarte multe cuvinte. Cred ca oricare dintre voi ati avut cel putin o data, dupa o masa sau o bautura carbogazoasa.
Acest lucru se intampla pentru ca stomacul secreta acizi in procesul de digerare. Nu degeaba ne spun cei mai in varsta sa nu mai bem sucuri, sa mancam nesanatos sau sa pierdem noptile.

Citeste si:  Sania lui Mos Craciun – un nou titlu in colectia Cartile Lucia Muntean

Daca arsurile la stomac devin parte din viata ta, indiferent ca ai o alimentatie sanatoasa, controlata, inseamna ca poate fi vorba de ceva mai serios care trebuie diagnosticat si tratat cum se cuvine.

Care poate fi cauza aparitiei arsurilor la stomac?

Unul dintre motive poate fi lipsa enzimelor din alimentatie. Enzimele se regaesc in alimentele proaspete, crude, cum ar fi legumele sau fructele.
Consumul regulat de enzime diminueaza acizii gastrici si arsurile insuportabile.
Cu cat vei manca mai multe prajeli, dulciuri, cu cat vei consuma mai mult alcool sau vei fuma, cu atat mai multe arsuri si stari de disconfort la nivelul aparatului digestiv vei avea.

De asemenea, stresul, noptile nedormite sau gandurile negative sunt si ele motive serioase pentru care putem avea probleme cu stomacul, care este una dintre partile cele mai sensibile ale noastre, de care trebuie sa avem mai multa grija.

Daca arsurile sunt din ce in ce mai dese, iar medicamentele care se iau in astefel de cazuri,de genul Omperazolului nu-si mai fac efectul, cel mai bine ar fi sa consulti un medic gastroenterolog, care cel mai probabil iti va recomanda sa faci o endoscopie ( care este cea mai importanta procedura de diagnosticare a gastritei sau a ulcerului.)

Citeste si:  Emigrarea, din perspectiva psihologica

Pana primesti diagnosticul exact ar fi bine sa incerci sa-ti protejezi stomacul si sa eviti mancarea bogata in grasimi, prajelile, mancarea tip fast-food sau tigarile.
Mizeaza pe consumul de fructe si legume care sa contina in mod special pectin: cirese, morcovi, pere sau mere verzi.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.