Riscurile unei sarcini dupa varsta de 30 de ani

Planuirea unei sarcini este unul dintre cele mai importante decizii pe care le poti lua in viata.
O sarcina dupa varsta de 30 de ani poate prezenta anumite riscuri, desi in ultimii ani, majoritatea femeilor aleg sa aiba un copil in apropierea acestei varste sau chiar dupa.
Iata la ce riscuri trebuie sa te astepti, daca planuiesti sa ramai insarcinata dupa acea varsta:
1.Calitatea ovulelor.
Pe parcursul vietii, femeia produce ovule, incepand cu varsta de 12 ani si se poate termina in jurul varstei de 45-50 de ani. Acest lucru inseamna ca cea mai fertila perioada din punct de vedere calitativ al ovulelor este cuprinsa intre varsta de 20 si 30 de ani.
Daca nu vrei sa ai un copil pana la aceasta varsta, poti merge la o clinica specializata, pentru a cere ajutor si solutii optime pentru tine si partenerul tau. Poti incerca fertilizarea in vitro pe viitor, insa depinde foarte mult si de starea ta de sanatate pana atunci.
2.Sindromul Down.
Sansa ca tu sa nasti un copil cu Sindromul Down, dupa varsta de 30 de ani este de 1 la 1000. Riscul creste cu cat avansezi in varsta: 35 de ani – 1 la 400, etc.
Ce poti face pentru a preveni acest lucru? Teste genetice de laborator.
Daca ai ramas deja insarcinata, ai peste 30 de ani si vrei sa afli daca exista risc de Sindrom Down, iti recomand sa dai fuguta le medic, sa faci o ecografie sau sa mergi sa-ti efectuezi un dublu sau un triplu test ( in functie de saptamanile de sarcina in care de afli ) si sa te ghidezi in functie de rezultatatul analizelor.
3.Problemele si dereglarile hormonale care apara dupa varsta de 30 de ani iti pot crea probleme in dorinta de a ramane insarcinata.
Fa-ti analize din timp, mergi la control si asigura-te ca ai pregatit bine “terenul” inainte de a ramane insarcinata.
Fertilitatea scade dupa varsta de 30 de ani, mai ales daca ai avut un stil de viata dezorganizat pana la aceasta varsta sau daca ai trecut prin multe socuri emotionale.
Este adevarat ca fiecare varsta are avantajele si dezavantajele ei, insa daca esti implinita, fericita, sanatoasa si ai un partener pe care sa te bazezi, iti recomandam sa faci copilul pana in varsta de 30 de ani.

Citeste si:  Sfaturi pentru tinerele mamici

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.