Sanatate mentala

Sarcina este una dintre cele mai frumoase faze din viata unei femei. Este de asemenea una dintre cele mai traumatizante. Multe femei gasesc aceasta perioada frumoasa, dar si exasperanta. Atunci cand sarcina apare, corpul unei femei este plin de hormoni si acesti hormoni dau peste capul organismul unei femei. De obicei, femeile devin foarte sensibile si tandre, dimineata incepe ” boala” , femeia pierzandu-si in totalitate apetitul pentru anumite tipuri de alimente, etc. Dar ce poate sa fie cel mai rau este faptul ca femeia va deveni depresiva.
Pentru multi oameni – barbati si femei deopotriva – faptul ca depresia este o boala tratabila este o veste noua. Pentru a trata depresia, trebuie mai intai sa o diagnostichezi. Pune-te pe tine sau pe partenerul tau in urmatoarele situatii pentru a-tif ace o idee despre ce simti sau simte:
1. Simti ca viata ta nu are valoare? Ca nu ai nici un motiv sa traiesti?
2. Simti ca ti-e foame tot timpul, sau ca nu ti-e foame deloc?
3. Te simti mai bine atunci cand dormi decat atunci cand esti treaza si incerci sa dormi cat mai mult timp cu putinta?
4. Ti-e frica uneori in legatura cu ceva, dar nu stii in legatura cu ce?
5. Nu poti dormi mai mult de cateva de ore pe zi?
6. Urasti sa socializezi sau sa vorbesti chiar si cu prietenii tai apropiati?
7. Ti se pare dificil sa treci prin rutina zilei de zi cu zi?
8. Nu poti sa te concentrezi la nimic?
9. Uiti lucruri tot timpul?
Daca raspunzi „Da” la majoritatea intrebarilor sau la mai mult de 3, atunci inseamna ca suferi de depresie. Aceasta este cea mai des intalnita in timpul sarcinii din moment ce sanatatea mentala este influentata puternic de hormonii pe care ii produce organismul dupa nastere. Exista medicamente care te ajuta, insa ar trebui sa consulti medicul inainte sa le iei.

Citeste si:  Circuitul educational "Caravana laptelui" parcurge 7 orase din Romania in perioada 11 septembrie - 9 octombrie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.