Scapa de sindromul colonului iritabil

Te balonezi dupa masa? Ai frecvent stari de disconfort din cauza tranzitului intestinal? Atunci e foarte posibil sa suferi de sindromul colonului iritabil. Iata cum poti ameliora situatia.
Sindromului colonului iritabil este una dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni gastrointestinale. Studiile arata ca, desi circa 25% din populatia Europei, in special femeile, se confrunta cu aceasta problema medicala, doar 60% din ele se adreseaza unui medic. Multe dintre acestea aleg sa se „trateze” singure, cu medicamente care sa amelioreze simptomele :crampe amdominale, constipatie, diaree, flatulenta. Insa nu asta e solutia, caci cauza, adica problema de fond, ramane.
Care este cauza
Fenomenul de colon iritabil apare ca urmare a alterarii motilitatii intestinale. Mai exact, este vorba de niste raspunsri amplificate la stimuli de intensitate medie, persoanele care sufera de acest sindrom avand un intestin mai sensibil si mai predispus la contractii.
Principalii stimuli care se fac vinovati sunt stresul emotional, mesele luate in graba si/ sau prea copioase, excesul de grasimi, de alcool, de cafea, de indulcitori artificiali pe baza de sorbitol, unele alimente precum fasolea, varza sau broccoli. Potrivit unor teorii recente, adevarata cauza ar fi de fapt infectarea cu niste bacterii, considerate multa vreme agenti nepatogeni. Acestea, asociate cu factori precum stresul emotional, un anumit regim de viata si stil de alimentatie, ar duce la aparitia sindromului de colon iritabil.
Ce solutii exista
Tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor si consta in schimbarea dietei si in evitarea stresului pshici. Dieta trebuie adaptata de la caz la caz, nu exist o regula generala, pentru ca ceea ce face bine unei persoane poate face rau alteia. Tratamentul medicamentos este indicat doar in formele severe de sindrom de colon iritabil.

Citeste si:  Ceaiul fierbinte agraveaza raceala

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.