fbpx

Screening-ul prenatal

Screening-ul prenatal este foarte important pentru o femeie care isi doreste sa dea viata unui bebelus. Acest screening cuprinde mai multe analize de laborator, cele mai relevante fiind dublu testul si triplu testul.
In trimestrul doi de sarcina se pot efectua cele mai sigure investigatii invazive, fiind un beneficiu atat pentru medici cat si pentru pacientele insarcinate.
Analiza de dublu test furnizeaza riscuri pentru sindromul Down, trisomia 18 ( sindromul Edwards ) si trisomia 13 ( sindromul Patau ).
Pentru acestea exista doua categorii de riscuri:
Riscul biochimic, bazat pe rezultatele markerilor serici ( free-beta HCG, PAAP-A, AFP, estriol neconjugat si free-beta HCG ).
Riscul combinat ( bazat pe parametrii serici si datele ecografice: translucenta nucala, os nazal ).
Pentru screening-ul de dublu test este obligatoriu ca graviduta sa se incadreze in 10 saptamani si 13 saptamani si 6 zile.
Aceasta analiza se adreseaza in mod deosebit gravidutelor care trec de varsta de 30 de ani.
In cel de-al doilea trimestru de sarcina, se furnizeaza riscuri pentru sindromul Down, trisomia 18 si defectele de tub neural. Pentru determinarea acestui test, este necesar sa se cunoasca varsta gestationala medie stabilita ecografic, impreuna cu valorile diametrului biparietal ( BPD ), lungimea femurului ( LF ), circumferinta craniana ( HC ) si circumferinta abdominala ( AC ).
Aceasta analiza se recomanda in intervalul 15-21 saptamani, insa perioada optima este intre saptamana 16 si saptamana 18, deoarece in cursul saptamanii 14 – 14 si 6 zile nu se poate furniza calculul de risc pentru defectele de tub neural.
Acest screening consta in determinarea serica a unor analiti care sunt produsi de placenta si de fat, se adreseaza femeilor gravide care ajung mai tarziu la medicul obstetrician.
Aceste teste sunt necesare, mai ales daca ramaneti insarcinata dupa varsta de 30 de ani. Este recomandat sa le faceti, avand in vedere riscul crescut de Sindrom Down, care a devenit una dintre cele mai urate si des intalnite malformatii congenitale.

Citeste si:  Sapunurile antibacteriene, interzise celor care sufera de acnee
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.