Semne cancer pancreatic

Oamenii diagnosticati cu cancer pancreatic se afla de obicei intr-un stadiu avansat al bolii atunci cand il descopera si procesul dureaza aproximativ 5 ani pana la moarte.
In ultimul timp, toata lumea are cancerul pancreatic in minte, datorita mortii recente a cunoscutului actor Patrick Swayze. Probabil ca toata lumea si-a pus intrebarea daca exista semne premature care sa indice anumite nereguli cu privire la cancerul pancreatic.
Raspunsul este da, sunt. Dar pentru a intelege aceste semne si simptome ale cancerului pancreatic, este important sa intelegem unde se afla pancreasul, si ce anume face el.
Localizat adanc in abdomen, pancreasul are doar 10 – 15 cm lungime si are forma unui mormoloc. La „coada”pancreasului se afla celulele care produc insluina, si tumorile de la capat sunt de obicei tumori endocrine. Sunt simplu de diagnosticat, dar rare. Pe de alta parte, „capul”pancreasului, are celulele care produc enzime digestive, si tumorile de la acest capat sunt denumite tumori exocrine. Acestea sunt de departe cele mai intalnite, si sunt mult mai dificil de detectat.
Totusi, ideea ca o tumoare pancreatica este asimptomatica este mai mult un mit. Daca intreba, pacientii ce anume isi amintesc ca au simtit, vom putea intocmi o lista.
Luate una cate una, simptomele ar putea insemna multe lucruri. Dar daca deja „experimentezi”doua sau trei din aceste semne premature de cancer pancreatic, ar trebui sa iti suni doctorul si sa ceri o programare. Tehnicile actuale pot detecta cancerul pancreatic, depinzand de locatia tumorii.
Iata semnele timpurii ale cancerului pancreatic:
– diabetul, in special daca apare din senin
– ingalbenirea ochilor sau a pielii
– mancarimile pielii, palmelor sau picioarelor
– lipsa poftei de mancare
– schimbarile gusturilor
– dureri abdominale
– pierderi inexplicabile si bruste de greutate
Daca iti faci griji ca ai putea sa ai cancer pancreatic, atunci documenteaza-te asupra simptomelor si consulta medicul de familie. El va stii cel mai bine incotro sa te ghideze.

Citeste si:  Optimismul poate fi "arma secreta" a sistemului imunitar

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.